Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

IKBY’ye uygulanan uçuş yasağı 3 ay daha uzatıldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Erbil Uluslararası Havalimanı’ndan üst düzey bir yetkilinin bildirdiğine göre, Irak hükümeti, bağımsızlık referandumuna misilleme olarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) getirdiği uçuş yasağını üç ay daha uzattı.

Bağdat yönetimi, 25 Eylül 2017’de düzenlenen bağımsızlık referandumu sonrasında, IKBY’nin Erbil ile Süleymaniye şehirlerinde yer alan havaalanlarına uluslararası uçuş yasağı koymuştu.

“Sadece iç uçuşlara izin verildi”

İsmini açıklamayan bir kaynak AFP’ye konuşarak, “Irak Sivil Havacılık Kurumu’ndan uçuş yasağının uzatıldığına dair bir e-posta aldık. Uçuş yasağı, Mayıs sonuna kadar 3 ay daha uzatıldı. Sadece iç uçuşlara izin verildi” ifadelerini kullandı.

Erbil Uluslararası Havalimanı müdürü Talr Faik, en son olarak Aralık ayında yaptığı açıklamada, Bağdat’ın, Süleymaniye ve Erbil havalimanlarındaki uluslararası uçuş yasağını Şubat ayının sonuna kadar uzatma kararı aldığını bildirmişti.

“Zaman belirlenmedi”

AFP’ye konuşan Irak Başbakanlık sözcüsü Saad el-Hadithi ise, uçuş yasağı için bir zaman sınırı belirlenmediğini söyleyerek, havaalanı yönetiminin federal hükümete devredilmesinden sonra uçuşların askıya alınması kararının kaldırılacağını belirtti.

Havaalanlarındaki güvenlik kontrolü konusu çözüme kavuşturulmadı

Bağdat ve IKBY arasındaki müzakereler konusuna da değinen el-Hadithi, “Federal hükümet temsilcileri ile IKBY temsilcileri arasında, gümrük gelirleri, pasaport, ikamet ve vize bakımından önemli ilerlemeler kaydedildi” diyerek, havaalanlarındaki güvenlik kontrolü konusunun henüz çözüme kavuşturulmadığını, fakat çözüme kavuşturulması için istekli olduklarını vurguladı.