Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Esed’e baskı için Washington’dan Moskova’ya çağrı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’den dün yapılan açıklamada, ateşkesin ihlal edilmesinin endişe verici olduğu belirtilerek, Suriye rejiminin ateşkese bağlı kalması için Moskova’dan baskı uygulamasını istenildi.

“Moskova’yı Esed rejimini dizginlemeye çağırıyoruz”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Dana White, “Esed rejimi özellikle Doğu Guta’da saldırılarına devam ediyor. Suriye rejimi ile çatışmak istemiyoruz, ancak Moskova’yı Esed yönetimini dizginlemeye çağırıyoruz’’ dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) ateşkes kararı ve ardından Rusya’nın her gün yerel saatle 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) aralığında geçerli olacak şekilde ilan ettiği ateşkese göre sivillerin tahliyesi için Duma kentinin kuzeydoğusunda yer alan Vafidin sınır kapısı açık olacaktı.

Bombardımanlar tahliye işlemine engel oldu

Ancak buna rağmen kuşatma altındaki Doğu Guta’da Perşembe günü şiddetli çatışmala ve bombardımanlar yaşandı. Bu durum ateşkesin başlamasından bu yana tahliyelerin gerçekleştirilememesine neden oldu.

Pentagon Sözcüsü, Rusya’nın bölgeyi idare etme konusundaki yetersizliğinin ‘rahatsız edici bir durum’ olduğunu ifade ederek, “Ateşkesin başarısız olması Rusların siyasi çözüm ve gerilimi azaltmayla ilgili kararlığı noktasında kafalarda soru işareti bırakıyor” dedi.

Öte yandan BM, bölgede sadece Rusya ateşkesinin tek başına yetersiz olduğunu vurgulayarak birkaç gün içerisinde Doğu Guta halkına insani yardım ulaştırmayı hedeflediğini aktardı.

610 sivil hayatını kaybetti

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) bölgeden aktardığı son rakamlara göre, çatışmalar sonucunda 150’si çocuk toplam 610 sivil vatandaş hayatını kaybetti.