Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

IKYB’de kurtarılan ayı doğaya salındı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuzey Irak’ta görev yapan Peşmerge birlikleri dün, hayvan hakları savunucularının bir ayıyı kurtarmasından sonra Irak’ın kuzeyinde, Duhok şehri yakınlarındaki dağa götürdükleri ayıyı doğal yaşamına bıraktı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) bölgesinde çevre ile ilgili çalışmalar yürüten Kürt-Amerikan Dostluk Örgütü, daha önce de ayıları doğal yaşam alanlarına geri döndürmek amacıyla IKYB ve İran arasındaki sınırın yakınında biri yavru 6 ayıyı doğaya bırakmıştı.

Çevre sorunlarıyla ilgilenen Kürt-Amerikan Dostluk Örgütü, IKYB’de vahşi doğayı savunan ilk örgüt olma özelliği taşıyor.

IKYB kaynaklarına göre Erbil’den IKYB’nin kuzeyinde yer alan Kudo Dağları’na gerçekleştiren yolculukta konvoya Peşmerge güçleri de eşlik etti.

Korunan alanın yakınındaki köy sakinleri, ayılar ve diğer vahşi hayvanlara dair korkularını dile getirdi. Köy haftada binlerce tatilci ve birçok balıkçı tarafından ziyaret ediliyor. Bu durumun vahşi yaşamı tehlikeye atabileceği uyarısında bulunuluyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan bir köy sakini şu ifadeleri kullandı:

“Bu bölgedeki köylüler vahşi hayvanlarla ilgili tecrübeli. Evlerimize saldırmadıkları sürece onlara zarar vermeyiz. Fakat vahşi hayvan sayısının artması, tatilciler ve çiftçiler için risk oluşturacak. İlgili yetkililer vahşi hayvanların bu bölgede serbest bırakılması konusunda bölge halkına danışmadı.”

Ayıların bölgeye bırakılması, doğal olarak çoğalmaları kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde yapıldığı belirtildi.