Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Arap Dışişleri Bakanları bugün toplanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Arap Dışişleri Bakanları Konseyi bugün 149’uncu oturumlarını düzenlemek için Ara Devletleri Ligi’nin merkezinde toplanacak. Toplantıda Arap – İsrail çatışmaları, Arap barış inisiyatifinin harekete geçirilmesi, Türkiye’nin Irak’taki hamleleri, Suriye, Yemen ve Libya’daki gelişmeler ele alınacak.

Toplantı öncesinde bakanlar kurulu komiteleri bir araya gelerek İsrail’in 2019-2020 dönemi için geçici Güvenlik Konseyi üyelik adaylığı ele alındı. İsrail’in Afrika Kıtası’ndaki planları, İran krizi ve Arap içişlerine müdahalesinin önüne geçmenin yolları arandı.

Resmi bir Arap kaynak, Güney Sudan’ın Arap Ligi’ne katılmak için başvuruda bulunduğunu aktardı. Kaynak, teklifin Arap Dışişleri bakanlığına sunulacağını aktardı.

Dışişleri Bakanları toplantısının 149’uncusunda kuruluşun faaliyetleri hakkında Genel Sekreter’in raporu gündeme gelecek. Ayrıca Konsey’in 148-149 kararlarının uygulanmasına ilişkin usuller incelenecek ve Arap Devletleri Ligi Konseyi’nin 150. olağan toplantısının tarihi belirlenecek.

Toplantıda ayrıca İsrail’in Filistin davasına yönelik hamlelerinin önüne geçme yolları, Afrika Kıtası’nda Arap ulusal güvenliği, Filistin devlet bütçesinin desteklenmesi ve Arap devletlerinin ülkelerinde düzenledikleri Filistin toplantılarının raporları incelenecek.

Toplantıda ele alınacak diğer başlıklar da İran’ın BAE’nin Tunb Adaları ve Ebu Musa Adası’nı işgali ile Sudan’daki barış ve kalkınmaya destek olacak. Ayrıca “Türk kuvvetleri tarafından Irak egemenliğinin ihlaliyle ilgili birleşik bir Arap tutumu” sergilenecek. Bunun yanı sıra DEAŞ’a karşı Irak’a destek ve DEAŞ tarafından kaçırılan Yezidilerin kurtarılması meseleleri de ele alınacak.

Somali ve Komorlar’a destek, Eritre-Cibuti sınır anlaşmazlığının çözüm yolları ve İran’ın Arap ülkelerinin iç işlerine müdahalesi de gündemde olacak. Toplantıda ayrıca İsrail silahlarının Arap ulusal güvenliğine ve uluslararası barışa yönelik tehdidi de incelenecek. Orta doğunun nükleer ve diğer kitle imha silahlarından arındırılmasının yolları aranacak.

Arap Dışişleri Bakanları uluslararası terörle mücadele yollarını, Arap ulusal güvenliğinin korunması için atılacak adımları, Arap Devletleri Ligi’nde reforma ve iyileştirmeye gidilmesi amacıyla yürütülen daimi temsilcilerinin komite çalışmalarının sonuçlarını da inceleyecek. Ele alınacak raporlar arasında Hukuki İşler Daimi Komitesi’nin raporu da yer alacak.