Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suriyeli muhalifler, Rusya’nın tahliye önerisini ‘zorunlu göç’ olarak nitelendiriyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriyeli bir muhalif grup, Rusya’nın, ateşkes saatleri içerisinde insani koridorları kullanarak muhalif güçlerin bombardımanın hiç durmadığı Doğu Guta’dan çıkmasına onay verdiğini bildirdi.

Öte yandan, Esed güçleri, askeri kuşatma altından olan Guta’yı tamamen kontrol altına almak için geniş çaplı bir askeri operasyonla bölgede ilerleyişini sürdürmeye devam ediyor.

Başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesindeki en etkili muhalif gruplardan biri olan Feylak’ur Rahman’ın sözcüsü Vail Alvan, Rusya’nın, “Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiğini ve suç olarak nitelendirilen zorunlu göçe zorlamak için Doğu Guta halkı üzerinde askeri tırmanışı ısrarla sürdürdüğünü” söyledi. Alvan, ayrıca geri çekilme önerisi konusunda Rusya ile temas olmadığını söyledi.

Rus haber ajansları ise dün yayınladıkları haberlerde, Şam yakınlarındaki kuşatılmış bölge olan Doğu Guta’da bulunan militan gruplara, Rus ordusu tarafından yeşil ışık yakıldığını ve günlük insani ateşkes sırasında silahlarını bırakıp, aileleri ile insani koridorlar vasıtasıyla bölgeyi terk etmelerine izin verileceğini aktardı.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise, “Rus Uzlaşma Merkezi’nin, Doğu Guta’yı kendi kişisel silahlarıyla ve aileleri ile terk etmeye karar veren tüm muhalif militanlara dokunulmazlığı garanti ettiği, ayrıca geçiş için arabaların sağlanacağı ve yolların tamamının güvence altına alınacağı” bildirildi.

Rusya daha önce de muhalif gruplardan 2016 yılının sonlarında Halep kentinde olduğu gibi gruplar tarafından reddedilen Doğu Guta tahliye operasyonunu istediğini açıklamıştı.

“Suriye İnsan Hakları Gözlemevinin” belirttiğine göre, Suriye rejim güçleri, dün Şam yakınlarındaki kuşatılmış Doğu Guta üzerinde, başlattığı yeni saldırılarla birlikte muhalif grupların kontrol alanlarını yüzde 60’a düşürdü ve daha fazla sivilin ölümüne neden oldu. Gözlemevi, muhalif grupların Şam yakınlarındaki son kalesi olan Doğu Guta’da aralarında 177 çocuğunda olduğu 800 sivilin öldürüldüğünü belgeledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) dün yayınladığı raporda, aralarında 4 çocuk da dahil olmak üzere en az 19 sivilin saldırılarda öldüğü ortaya çıktı.

Gözlemevinin aktardığına göre, bir haftadır, her gün sadece beş saat uygulanan geçici Rus ateşkesine rağmen, bombardıman devam ediyor ve sivillerin bölgeden çıkması için açılan kapıdan, hiçbir sivilin geçtiğimiz günlerde geçiş yapmadığı belirtiliyor.

Rejim güçleri, 18 Şubat’tan beri devam eden şiddetli hava saldırılarının yanı sıra, Doğu Cephesinden bir kara saldırısı başlattı ve Pazartesi gecesi Muhammediye kasabasını geri ele aldıktan sonra kuşatma bölgesinin yüzde 40’ının kontrolünü ele geçirdi ve böylece hızlı ilerleme kaydetti.

Gözlemcilere göre bu hızlı gelişme, askeri operasyonların, nüfus yoğunluğunun az olduğu bir tarım alanında gerçekleşmesinden kaynaklanıyor. Saldırıların amacının Doğu Guta’yı, Kuzey’den Duma, Güneyden Hamuriye olmak üzere iki kısma bölmek olduğu söyleniyor.

Ceyşu’l İslam grubu iki gün önce militanlarının Doğu Guta’dan çekileceğini ve bölgenin, “binalar gibi siperleri bulunmayan açık bir tarım alanına dönüştüğünü” belirtti.

En son 2013’te yaşanan kuşatmanın ardından rejim güçleri tarafından başlatılan yakın zamandaki askeri tırmanış, aralıklı uluslararası yardımlar, yerel tarım veya kaçak yollarla sağlanan gıda ürünleriyle hayatta kalmaya çalışan Guta halkının acılarını yeniden artırdı.