Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Veliaht Prens ve May ‘Stratejik Ortaklık Konseyi’ni başlattı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İngiltere ziyaretinin ilk gününde, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Galler Prensi Charles ve İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geldi.

Veliaht Prens, dün ilk olarak Buckingham Sarayı’nda Kraliçe II. Elizabeth’i ziyaret etti. Kraliçe II. Elizabeth ve Veliaht Prens yaptıkları görüşmelerinde, Suudi Arabistan ve İngiltere’nin tarihi ilişkileri ile dostça bağlarını ele aldı.

Kraliçe Elizabeth, Veliaht Prens onuruna bir öğle yemeği tertiplerken, Galler Prensi Charles ise Clarence House, Veliaht Prensi için akşam yemeği resepsiyonu düzenledi.

Suudi Veliaht Prens, İngiltere Başbakanı Theresa May ile 10 Downing Street’teki Başbakanlık binasında, ‘İngiltere-Suudi Arabistan Stratejik Ortaklık Konseyi’ toplantısı gerçekleştirdi.

“Anlaşmalar uluslararası güvenin bir göstergesi”

Toplantıda iki ülke arasında gelecek yıllara yayılacak yaklaşık 65 milyar sterlinlik dış ticaret ve yatırım hacmi hedefi üzerinde anlaşıldığı, bunun Brexit sonrasında da İngiltere ekonomisine duyulan güvenin göstergesi olduğu kaydedildi.

Başbakanlık Sözcüsü açıklamasında, iki ülke arasındaki yatırım ilişkilerinin eğitim, mali hizmetler, kültür, eğlence, sağlık, bilim ve teknoloji, yenilebilir enerji ile savunma sanayi alanlarında yoğunlaşacağını belirterek, “Bu yatırımlar AB’yi terk etmeye hazırlanan İngiltere’nin refahı için önemli bir gelişme. Ayrıca, İngiltere ekonomisine karşı duyulan uluslararası güvenin de bir göstergesi” ifadelerini kullandı.

May’dan 2030 Vizyonu’na destek

May, görüşmede, İngiltere’nin, Suudi Arabistan’da ekonominin geliştirilmesi ve gelişmiş bir toplumun oluşturulmasını amaçlayan 2030 Vizyonu’na verdiği güçlü desteği dile getirerek, bu reformları gerçekleştirmede daima Suudi Arabistan’ın yanında olacaklarını vurguladı.

Eğitim alanında işbirliği

Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, iki taraf, İngiliz uzmanların Suudi eğitim sektörünü destekleyeceği yeni bir eğitim ortaklığında anlaşmaya vardı. İngiliz uzmanlar, Suudi meslektaşlarıyla, en modern ve iyi uygulamaları paylaşacaklar.

“Yemen’de krizi sona erdirmenin tek yolu siyasi çözüm”

‘İngiltere-Suudi Arabistan Stratejik Ortaklık Konseyi’ toplantısından sonra, Muhammed bin Selman ve May’in, İngiliz güvenlik yetkilileri tarafından Yemen de dahil olmak üzere, dış politika konularında verdiği brifinge katıldığı bilgisinin yer aldığı açıklamada, İran ve Irak’ın da ele alındığı görüşmede, May’in Yemen’deki insani durumdan dolayı İngiltere’nin duyduğu endişeleri dile getirdiği belirtilirken, “Başbakan ve Veliaht Prensi, limanlar da dahil olmak üzere tam, sınırsız insani ve ticari erişimin öneminde mutabık kalırken, Yemen’deki çatışma ile insani acıları sona erdirmenin tek yolunun siyasi çözüm olduğunu söyledi” ifadelerine yer verildi.

İngiltere – Suudi Arabistan ilişkilerinde yeni dönem

Başbakanlık Ofisi, Veliaht Prens’in ziyaretinin, İngiltere’nin, Ortadoğu’daki en eski müttefiklerimizden biri olan Suudi Arabistan ile ilişkilerinde yeni bir döneme imza atacağını açıklarken, ziyaretin ayrıca, iki ülke arasındaki terörizm, Yemen’deki insani kriz, Irak ve Suriye gibi diğer bölgeler meseleler de dahil, uluslararası sorunlara karşı işbirliğini geliştirmeye katkıda bulunacağına işaret etti.

Veliaht Prens’in ziyareti İngiliz medyasında geniş yer buldu

Londra caddeleri ve tren istasyonları Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın posterleri ile donatılırken, İngiliz gazeteleri de bu olağanüstü ziyarete geniş yer verdi.

Times gazetesi, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un Şarku’l Avsat ile yaptığı röportaja geniş yer vererek, Johnson’un, “Veliaht Prens ülkesini değiştiriyor. Bu bir gerçek. Doğru yönde ilerlediğine inandığı bir reform programı başlattı. O bir reformcu ve ılımlı İslam vizyonuna sahip” ifadelerini kullanarak, Veliaht prens tarafından yönetilen geniş çaplı reformlara övgüde bulunduğuna dikkat çekti.

Muhammed bin Selman Daily Telegraph verdiği röportajda, “Suudi Arabistan ile güçlü bir ilişkiniz varsa, İngiliz ve Suudi halkı, dünyanın geri kalanının göre daha güvenli olacaklar” diyerek, güvenliğin, iki ülke arasındaki ilişkilerde kilit noktası olduğuna değindi.

Veliaht Prens, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına katılacak

Bu bilgi ışığında, Veliaht Prens’in İngiliz İstihbarat Servisleri MI5 ve MI6 başkanları ile özel toplantılar gerçekleştirmesi planlanırken, yabancı konukların nadiren katıldığı Londra’daki Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına da davet edildi.