Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Husiler, gaz tankerlerini elinde tutarak halka odun satmaya çalışıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Riyad: Abdulhadi Habtur

Darbeci Husi milislerinin komutanları, kontrolleri altında tuttukları Sana’da yaşayan halktan gaz yerine odun kullanmalarını istedi. Odun kullanımının fırıncılara binlerce işi imkanı sunacağını duyurdu.

Söz konusu talep, petrol ve gaz türevlerinin piyasalardan bulunmamasından İran destekli Husi milislerini sorumlu tutan yerel halk tarafından reddedildi. Husi milisleri mali kazanç sağlamak için petrol ve türevlerini piyasadan çekti. Halkı aç bırakarak zengin olmaya çalışıyorlar.

Yemenli kaynakların Marib ilinden Husi milislerin kontrolü altındaki Sana ve kuzey illerinin geri kalanına kadar 40’dan fazla gaz tankerinin çıkışını teyit etmesine rağmen doğalgaz krizi karaborsa iddialarının ortasında gün geçtikçe daha da artıyor.

Yemenli kaynaklarına göre gazın birim fiyatı 4 bin 600 riyal (9 dolar) iken 10 bin Yemen riyale (21 dolar) ulaştı. Husi milisleri tarafından çıkarılan kriz nedeniyle Sana’da birçok restoran sahibi kapılarını müşterilere kapatmak zorunda kaldı. Yaklaşık bir haftadır halk doğalgazdan yoksun halde yaşıyor. Halk ayrıca eşi benzeri görülmemiş bir geçim sıkıntısıyla da mücadele ediyor.

Husi komutanlarından Muhammed Şerefuddin, gaz krizi hakkında “Yakacak odun piyasasının dönüşü kamu yararınadır. Bu aynı zamanda on binlerce oduncu ve fırıncı için iş imkânı olacaktır. Kadınlar tandır kullanmayı reddederlerse, onlarca fırın için fırsat olacaktır” diye konuştu. Yemenliler bu açıklamaya tepki gösterdi.

İnsani dram sürüyor

Yayınlanan son insan hakları raporu, Husilerin kontrolündeki bölgelerde sivillere yapılan işkenceler sonucu 22 kişinin öldüğünü belgeledi. İşkencelerin cezaevlerinde ve gözaltı merkezlerinde yaygınlaştığına dikkat çekildi.

Yemenli İnsan Hakları İhlallerini İzleme Koalisyonu tarafından yayınlanan raporda, 1 Ocak-31 Aralık 2017 arasında ölenlerin hepsinin sivil olduğu ve askeri faaliyetlere katılmadıkları belirtildi. Rapor, çoğunluğu çiftçi, avcı, öğretmen, öğrenci ve aktivist olmak üzere ölenlerden büyük bölümünün evli ve çocuklu olduğunu ortaya koydu.