Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Haley: Trump ve Kim görüşmesi tüm dünyanın yararına olacak tarihi bir olaydır | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile bir araya gelmesinin, tüm dünyanın yararına olacak tarihi bir olay olduğunu söyledi.

Trump ve Kim arasında alınan tarihi toplantı kararında, Trump yönetimi tarafından 2017’de başlatılan Pyongyang üzerindeki baskı ve yaptırımlara katılan uluslararası toplumun da katkısı olduğunu ifade eden Haley, Pyongyang’ın nükleer askeri yeteneklerini terk etme çabalarında gerçek bir ilerleme sağlanana kadar Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımların sürdürülmesi gerektiğine de dikkat çekti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymon McMaster, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri ile New York’taki toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Trump ve Kim Jong-un bir araya gelmesi hakkında, “Hepimiz, bu buluşma fırsatı konusunda iyimseriz. Ancak Kuzey Kore nükleer silahsızlanma konusunda gerçek bir ilerleme gösterene kadar, maksimum baskı uygulamaya devam etmekte kararlıyız” diye konuştu.

Pyongyang ve Washington arasındaki krizin seyri, Trump ve Kim’in geçtiğimiz günlerde Kore Yarımadası’ndaki nükleer krizi tartışmak için Mayıs ayı sonunda bir araya gelecekleri haberiyle değişti.

Trump, Kuzey Kore’nin barış istediğine dikkat çekerek, görüşmeleri ‘muazzam bir başarı’ olarak tanımlamıştı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore’nin Kore Yarımadası’ndaki nükleer silahlanmaya karşı ‘somut’ önlemler alması gerektiğini vurgulayarak, “Kuzey Kore’nin nükleer silahsızlanmaya doğru somut eylemler gerçekleştirerek sözlerini gerçeğe dönüştürmesi çok önemlidir” dedi.

Çin Devlet Başkanı Şi Çinping ise, Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore liderleri arasındaki görüşmelerin, Pyongyang’ın nükleer silahsızlanma sürecine doğru ilerlemesine öncülük edeceği yönündeki umudunu dile getirdi.