Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çavuşoğlu: Münbiç’te YPG çekilecek, güvenliği ABD ve Türkiye sağlayacak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin şehrini kuşattığını açıklarken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG birimlerinin Münbiç kentinden çekileceğini Ankara ve Washington’un, kentin güvenliğini sağlayacaklarını bildirdi.

Türk-Rus Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısı ile Moskova Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı’na katılmak üzere Moskova’ya giden Çavuşoğlu uçağa binmeden önce yaptığı açıklamada, “YPG Münbiç’ten çekildikten sonra, orada güvenliği Türk ve ABD askerleri sağlayacak. YPG’nin çekilmesine iki ülke nezaret edecek. YPG’nin çekilmesinin ardından o bölgeler nasıl istikrara kavuşturulur, kimin yöneteceğini nasıl sağlayabiliriz. Temel prensip nüfus oranında yönetim olması” diyerek, şu anda Münbiç konusunda rejimden herhangi bir talepte bulunulmayacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, YPG’ye verilen silahların geri toplanması konusunu takip edeceklerini de vurguladı.

“Ankara ve Moskova anlaştıkları her şeyi uyguluyor”

Ankara ve Moskova arasındaki işbirliğinde, diğer devletlerle olan ilişkilerin aksine somut sonuçlar alındığına vurgu yapan Çavuşoğlu, Rusya ve Türkiye’nin üzerinde anlaştıkları her şeyi uyguladıklarını vurguladı.

DEAŞ ile mücadelede uluslararası koalisyonun aciz kaldığını, bu nedenle ABD’nin YPG gibi diğer terör örgütlerinden DEAŞ ile savaşmaları için yardım istediğini söyleyen Çavuşoğlu, bu tavrın, dünya düzeninin ikiyüzlülüğünün kanıtı olduğuna işaret etti.

Afrin ilçe merkezi kuşatıldı

TSK tarafından yapılan açıklamada, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile ortak yürütülen harekatta, Afrin ilçe merkezinin kuşatmasının tamamladığı ve sivillerin güvenli çıkışını kolaylaştıracak bir koridor hazırladığı bilgisi verildi.

Afrin’deki yerel kaynaklar da, TSK ve ÖSO’nun, merkezden ayrılan sivillerin çıkışını kolaylaştırmak için güneyden güvenli bir koridor oluşturduğunu söyledi.

Öte yandan, YPG, TSK’nın Afrin’e giden tüm yolları bombaladığını öne sürerken, TSK bu ifadeleri ‘propaganda’ olarak nitelendirerek YPG’nin iddiasını reddetti.

Reuters’a konuşan YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, Afrin’e giden bütün yolların TSK tarafından bombalandığını söyleyerek, “Afrin’e gitmenin bir yolu yok” diye konuştu.

Afrin’in uzun zamandan beri ‘her taraftan kuşatıldığını’ ifade eden Mahmud, Türkiye’nin yanlış haberler yaydığını dile getirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgeyi kuşatan TSK’nın açıklamasını teyid ederek, TSK ve ÖSO birimlerinin Afrin ve yakınlarındaki 90 köy ve kasabayı kuşattığını açıkladı.

Kurtarılan toplam alan bin 102 kilometrekareye ulaştı

TSK’nın Zeytin Dalı’nın son durumuna ilişkin yaptığı açıklamasında, 20 Ocak’ta başlayan harekattan bu yana, 177’si köy, 37’si kritik nokta olmak üzere toplam 214 bölgenin kontrol altına alındığı, kurtarılan toplam alanın bin 102 kilometrekareye ulaştığı bilgisi yer aldı.

Stoltenberg: Türkiye ile dayanışma içindeyiz

Türkiye’ye dair açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’ye NATO’ya sağladığı destekten dolayı minnettarız ve ülkede son yıllarda artan askeri varlığımızla güneyinden gelen istikrarsızlık ve terör tehdidine karşı Türkiye ile dayanışma içinde olduğumuzu gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin meşru güvenlik endişeleri olduğuna değinen Stoltenberg, NATO’nun Türkiye’nin bu endişeleri ölçülü ve orantılı bir şekilde ele almasını beklediğini söyleyerek, “Bu çerçevede Türkiye’ye bazı güvence önlemleri sunuyoruz. Türkiye’de askeri varlığımız var, erken uyarı ve gözlem uçakları (AWACS) Türk hava sahası üzerinde uçarak destek sağlıyor ve aynı zamanda hava savunma bataryaları konuşlandırdık” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’den gelen tehditler karşısında Türkiye’yi desteklemediği için NATO’yu defalarca eleştirmişti.