Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Abe, Kim Joung-un ile bir araya gelmeyi düşünüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Japon medyasında yer alan haberlere göre, Japonya hükümeti, Başbakan Şinzo Abe ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında bir görüşme yapılması konusunu değerlendiriyor.

Teyid edilmesi durumunda bu bilgi, bugüne kadar Pyongyang’a karşı katı bir tutum takınan Japonya’nın tavrının değiştiği anlamına geliyor.

Kyoda haber ajansının Japon hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Tokyo, Kuzey Kore tarafından 1970 ve 1980’lerde Japon vatandaşlarının kaçırılması konusunda, Pyongyang’ın ilerleme kaydetmesini istiyor.

Jiji haber ajansı ise haberinde, Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze programlarına şiddetle karşı çıkan Japonya’nın, Güney Kore, Kuzey Kore ve Washington arasındaki müzakerelerin bozulması durumunda, Pyongyang’ın marjinalleşmesinden korktuğu bilgisine yer verdi.

Kim Jong-un, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in iki ülke sınırındaki askerden arındırılmış bölgede görüşme teklifini kabul ettiği gibi, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore liderinin ise Mayıs ayı sonunda bir araya gelmesi bekleniyor.

Japonya ve Kuzey Kore arasındaki son görüşme

Japonya ve Kuzey Kore arasındaki son görüşme, Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-il’in bir araya geldiği 2004 senesinde gerçekleşmişti.

Öte yandan Güney Kore, Ulusal İstihbarat Servis Başkanı Suh Hoon’u, Güney ve Kuzey Kore arasındaki görüşmelerde yaşanan gelişmeler hakkında Başbakan Şinzo Abe’yi bilgilendirmesi için Japonya’ya gönderdi.

Kuzey Kore’ye karşı sert bir duruş sergilemeyi destekleyen Abe, Güney ve Kuzey Kore’nin görüşmelerinde Seul ile işbirliği yapacağını kaydederek, Japonya’nın, Pyongyang’ın Japon vatandaşlarını kaçırma meselesini çözme konusunu da yakından takip edeceğini yineledi.

Kuzey Kore, ülkedeki ajanlarının Japon dili ve kültürü hakkında eğitim alması için için 1970 ve 1980’lerde birçok Japon vatandaşını kaçırmıştı.