Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İbadi, yeniden inşa edilen Musul’un en eski köprüsünün açılışına katıldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak Başbakanı Haydar İbadi dün, DEAŞ saldırılarında kullanılamaz hale gelen Musul’daki en eski köprünün yeniden açılışı için düzenlenen törene katıldı. Musul’daki 5 köprü, DEAŞ saldırılarında yerle bir olmuştu.

İbadi, köprünün restore edilmesinden sonra düzenlenen törende yaptığı açıklamada DEAŞ’tan kurtarılmasının ardından Ninova eyaletinde kurulan atölyelerde restorasyon faaliyetlerinin hızla devam ettiğini belirterek yüzde yüz Irak yapımı olan köprü inşasının rekor sürede tamamlandığını kaydetti. 1932 yılında inşasına başlanan söz konusu köprü, 1934 yılında Kral Gazi bin Faysal döneminde açılmıştı. Dicle Nehri üzerindeki şehrin bu en uzun ve en eski köprüsü 305 metre uzunluğunda.

Temmuz 2017’de DEAŞ’ın bölgeden temizlenmesinin ardından eski köprünün yeninden açılması vatandaşların ulaşımını ve trafiği büyük ölçüde rahatlattı.

İbadi yaptığı açıklamada Ninova’nın yeniden inşasının hızla ilerlediğini belirtti. Irak Müteahhitlik, Konut, Belediyeler ve Kamu Hizmetleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, Bakan Ann Nafi Aussi’nin 3 gündür Musul’da olduğu ve İbadi ile açılışa katıldığı belirtildi. Açıklamada nisan ayında açılışı yapılması planlanan el-Husur taş köprü projesi hakkında da bilgi verildi. İkinci köprünün yanı sıra savaştan etkilenen diğer köprülerin inşasının da Dünya Bankası tarafından finanse edileceği belirtildi. Ayrıca imar planları için özel mekanizmalarla desteklenen bir mühendislik çalışması yürütüldüğüne işaret edildi.

İbadi köprü açılışından önce bir arada barışçıl yaşamanın önemine değinmek amacıyla Bartella bölgesinde düzenlenen ve çoğunlukla Hristiyanların bulunduğu bir konferansa katıldı. İbadi konferansta yaptığı konuşmada Irak’ın yeniden inşası için düzenlenecek etkinliklere katılacaklarını belirtti.

Özellikle başta Yezidiler, Hristiyanlar, Keldaniler ve Süryaniler olmak üzere azınlıklara yapılan zulüm toplu olarak göçlere neden olmuştu. İbadi konuşmasında Ninova’daki birliğin başarıyı ve zaferi temsil ettiğini vurguladı. İbadi’nin bürosunda yapılan yazılı açıklamada Ninova Valisi Nufil Agub’un da katıldığı idari ve hizmet birimlerinin yöneticileri ile bölgenin yeniden imarının ele alındığı bir toplantının düzenlendiğine işaret edildi.

Hamdaniye bölgesi meclis üyesi Louis Markos, “Toplantıda Şabaklar, Hristiyanlar ve Yezidilerin yanı sıra Arap ve Türkmenlerin de bulunduğunu Ninova halkının barışçıl bir şekilde yaşaması teşvik edildi. Ayrıca göç eden ailelerin dönüşünü kolaylaştırılmasına ilişkin konular da ele alındı” dedi.

Markos, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle Şabaklar ve Hristiyanlar arasında Bartella ve Hamdaniye’de yaşanan çatışmaların nedeni toprak ve demografik değişim süreci ile ilgiliydi. Başika ve Tel Keppe bölgelerindeki Yezidi ve Şabak oluşumları, idari birimlerinin ve bazı belediyelerin modernleşmesini hedefliyor.”

Hamdaniye meclis üyesi Markos, 2003 yılından önce Bartella’da Hristiyanların çoğunlukta olduğunu fakat çoğunluğu Şabaklardan oluşan Bazyan’ın eski rejimden önce Bartella ile bütünleştiğini, daha sonra demografik yapının bozulmasıyla anlaşmazlıkların çıktığını söyledi. DEAŞ’ın sonlanmasından sonra Hamdaniye’ye göç eden Hristiyanların yüzde 40’ı Şabakların da yüzde 80’ninin döndüğünü aktardı.

Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri dün, insanların barışçıl şekilde bir arada yaşamak için mezhep ayrımcılığının ve ırkçılığın suç haline getirilmesinin vurgulandığı, tüm vatandaşların haklarını güvence altına almayı amaçlayan 7 maddelik bir belge imzaladıklarını açıkladı.

İbadi’nin bu ziyareti 12 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlerin yaklaşmasıyla önem kazandı.

Irak yetkilileri, yaklaşık 2 milyon nüfusu olan ve 3 yıl boyunca DEAŞ’ın kontrolü altında bulunan Musul’a yeniden hayat vermeye çalışıyor.