Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye, Afrin’i Esed’e devretmeyi düşünmüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Zeytin Dalı Harekatı sona erdikten sonra Afrin’in Esed rejimine teslim edileceği iddiasını reddetti. Türkiye, ABD Dışişleri Rex Tillerson’ın görevden alınması ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Mike Pompeo’nun onun yerine atanmasının ardından, 19 Mart tarihinde Washington’da yapılması planlanan, ABD Dışişleri Bakanı ile Mevlüt Çavuşoğlu’nun bir araya geleceği Münbiç konulu toplantının ertelenebileceğini bildirdi.

Sözcü Kalın, “Türkiye ile ABD arasındaki Münbiç anlaşması bağlayıcı. Eğer ABD verdiği sözü tutarsa, Münbiç konusundaki yol haritası Münbiç çevresinde güvenli bölge oluşturulması şeklinde. Tillerson’ın yerine Pompeo geldi diye mutabık kaldığımız çerçeveden vazgeçilmesi diye bir şey söz konusu olamaz” diyerek, ABD Dışişleri Bakanı’nın değişmesi nedeniyle sadece bir ya da iki haftalık gecikme olacağını, anlaşmada herhangi bir değişiklik olmayacağını vurguladı.

Afrin’in yüzde 70’inde güvenlik sağlandı

Washington’un YPG birimlerini Fırat’ın doğusunda doğru çıkartma sözünü tutmaması halinde, şu anda Suriye’nin kuzeyinde Afrin bölgesinde devam eden Zeytin Dalı Harekatı’nın Münbiç’e kadar genişleyeceğini dile getiren Kalın sözlerine şöyle devam etti; “Çok kısa bir zaman içerisinde Afrin merkezinin de teröristlerden tamamen temizlenmesini öngörüyoruz. Afrin’de şu an itibarıyla yüzde 70’in üzerinde güvenlik sağlanmış durumda.”

Afrin’i Esed rejimine teslim etmeyeceğiz

Zeytin Dalı Harekatı sona erdikten sonra Afrin’in Esed rejimine teslim edileceği iddiasını reddeden Kalın, “Afrin’i yeni bir Kandil yapmak istiyorlardı. Zeytin Dalı Harekatı ile bu bertaraf edildi. Çember iyice daraldı. Birinci önceliğimiz Afrin’de, Afrin halkının öncülüğünde bir yönetim biriminin kurulması yani bizim orayı rejime vermek gibi bir niyetimiz, düşüncemiz de yok. Afrinliler yine yönetsinler aynı Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde olduğu gibi.” değerlendirmesinde bulundu.

Kalın, Türk istihbaratının, Heyetu Tahrir’uş Şam (eski Nusra Cephesi) üyelerini Doğu Guta’dan çıkartmak için çalışma yürüttüğünü de sözlerine ekledi.

Afrin’de 242 nokta kontrol altına alındı

TSK ve ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında yürüttükleri operasyonlarda, Afrin’in Kafer Çil, Birka, Alicaro ve Hamoraco gibi 4 köyde daha kontrolü ele geçirirken, TSK ve ÖSO’nun harekatta kontrol altına aldığı bölge sayısı 202’si köy ve 40’ı kritik nokta olmak üzere 242’ye ulaştı.

Afrin ilçe merkezi etrafındaki kuşatmayı sıkılaştıran birlikler, Kafer Çil’i alarak merkeze ait dış mahallelerin 600 metre yakınına ulaşırken, TSK ve ÖSO, operasyonlarını Afrin’in son şehri Mabatlı’ya yoğunlaştırdı.

Öte yandan, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), TSK’nın Afrin saldırılarında 5’i çocuk, 18 sivilin hayatını kaybettiğini ve 34 kişinin de yaralandığını iddia etti.

Cumhurbaşkanı Danışmanı Gülnur Aybet, Amerikalı akademisyenler ve gazeteciler ile gerçekleştirdiği görüntülü konuşmada Zeytin Dalı Harekatı’na değinerek, Türkiye’nin toprakları ve vatandaşlarının güvenliğini savunmasının doğal hakkı olduğunu ve Türkiye’nin ulusal güvenlik politikalarının ülkesi için büyük önem taşıdığını söyledi.