Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

TSK, Afrin’in tamamında kontrolü ele geçirdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye’nin kuzeyindeki Afrin şehrinde yaklaşık iki aydır devam eden Zeytin Dalı Harekatı’nda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve onunla birlikte hareket eden Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) şehrin kontrolünü bugün tamamen ele geçirdi.

AFP, TSK ve ÖSO unsurlarının kentin mahallelerinde konuşlandığını iletirken, Afrin sakinlerinden biri YPG’lilerin çekilmesi nedeniyle çatışma yaşanmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin şehir merkezinin TSK ve ÖSO tarafından tamamen kontrol altına alındığını açıklarken, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Afrin şehir merkezi kontrol altına alındı ama henüz işimiz bitmedi. Terörden arındırılıp kontrol altına alınan yerlerde hayatın normalleşmesi için hızlı adımlar atılacak, alt ve üst yapı imar, ihya edilecek, gıdaya, sağlığa erişimde sorun yaşanmaması için tedbirler artırılacak” dedi.

“Biz bölgede huzur istiyoruz”

Başbakan Binali Yıldırım, Afrin şehrinin merkezini kontrol ettikten sonra Afrin halkını oraya geri döneceğine değinerek, “İşimiz bitince yerlerinden yurtlarından ayrılmak zorunda kalan Araplar, Kürtler, Türkmenler bölgeye tekrar dönecekler. Topraklarına yerleşecekler. Çünkü biz bölgede huzur istiyoruz. Daha fazla sivil zarar görmesin istiyoruz” diyerek Türkiye’nin sınırlarının yanı sıra, tüm dünyada barış ve güvenliği yaymayı hedeflediğini dile getirdi.

Sınırları boyunca Kürt bir özerk yönetim kurulmasından endişe eden Türkiye, 20 Ocak tarihinde ÖSO ile Afrin’deki YPG’ye karşı Zeytin Dalı Harekatı adı altından askeri bir operasyon başlatmıştı.

Geniş zeytin bahçeleriyle tanınan Afrin bölgesi, çatışmaların patlak vermesinden ve rejim kuvvetlerinin 2012’de çekilmesinden sonra, Kürtlerin kendini yönetmiş olduğu ilk bölgedir.

YPG, Zeytin Dalı Harekatı’nın başlamasıyla birlikte Suriye rejiminden müdahale etmesini istemişti. Bu konuda yapılan müzakerelerin ardından birkaç cepheden rejime sadık güçler Afrin’e girmiş fakat TSK’nın onları hedef almasının ardından çekilmişti.

YPG, DEAŞ ile mücadele kapsamında uluslararası koalisyonun ana müttefiği olmasına rağmen, TSK saldırısına karşı onları korumayarak ve Afrin’e harekatı engellemeyerek koalisyonun onları terk ettiğini düşünüyor.

SOHR Afrin iddiasına Türkiye’den yalanlama

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında gerçekleşen çatışmalarda 43’ü çocuk üzere 289 sivilin hayatını kaybettiğini iddia etmiş, Ankara ise, sadece YPG güçlerinin hedef alındığının altını çizerek, bu iddiayı reddetmişti.

SOHR Direktörü Rami Abdurrahman, Afrin kentinde devam eden çatışmalar nedeniyle Çarşamba günü 250 binden fazla insanın Halep’in kuzeyinde Suriye rejimi tarafından kontrol edilen bölgelere gittiğini bildirmiş, “Afrin’inde bugün yalnızca birkaç bin sivil kaldı” demişti.

Öte yandan Suriye’de, 2011’den bu yana devam eden ve 8. yılına giren çatışmada 350 binden fazla insan hayatını kaybetti.