Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır-Sudan stratejik işbirliği gelişiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sisi ve Beşir stratejik ilişkilerin korunması için bir yol haritasında anlaştılar.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Sudanlı mevkidaşı Ömer el-Beşir Kahire’de gerçekleştirdikleri ikili toplantıda iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri korumak için yeni bir yol haritası belirlediklerini açıkladılar. Liderler, işbirliğini güçlendirmek konusunda, ikili komitelere ve ortak zirvelere dayanarak anlaşmaya vardılar.

Ayrıca Nil Nehri boyunca ticaret hacminin artması, elektrik ve navigasyon bağlantılarıyla ilgili işbirliği mekanizmalarının uygulanmasının takibini yapmak için de anlaştılar.

İki cumhurbaşkanı, iki ülke için ortak eylem planının hızlandırılmasının önemini vurguladı. Cumhurbaşkanı Beşir, stratejik ilişkilerin ve kalkınmanın önemi nedeniyle Sisi’ye verdiği desteği vurguladı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi Bessam Radi, “Sisi, Beşir ile oturum düzenledi. İki ülke arasındaki binlerce yıldır genişleyen tarihsel ilişkilerin ve ortak, kültürel faktörlerin iki ülkeyi bir araya getirdiğini” vurguladı.

Ayrıca Sisi, iki ülke arasındaki ilişkilerin son zamanlarda çeşitli seviyelerde gösterdiği olumlu gelişmelere de övgüde bulundu.

Geçtiğimiz ay Kahire’deki iki ülkedeki dışişleri bakanları ve istihbarat teşkilatının başkanlarıyla yapılan dörtlü toplantı ile ilgili olarak, iki taraf arasındaki karşılıklı çıkar sorunlarının tamamı şeffaflık ile görüşüldü, dedi. Bunlara ek olarak “Mısır’ın önümüzdeki dönemde işbirliğini güçlendirmek için Sudan’la koordinasyon ve yoğun bir istişareyi sürdürme konusundaki istekliliğini ve ilişkilerin her yönüyle yeni bir ivme kazandırmaya çalışmasını ve Nil Vadisi’nin iki halkın isteklerini karşılayan niteliksel bir sıçrama gerçekleştirmesini” vurguladı.

Sözcü, Sudan Cumhurbaşkanı’nın Mısır’ı ziyaret etmesinden dolayı sıcak karşılanması karşılığında mutluluğunu dile getirmesini takdir ettiğini belirtti. İki ülkenin tarihi kardeş ilişkilerini vurgulamak, çeşitli alanlardaki işbirliğini etkin kılmak ve iki ülkenin kalkınma çabaları arasında entegrasyonu sağlamak için ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmek için çalışacaklarına değindiler. Ayrıca iki ülke arasındaki sürekli istişareyi memnuniyetle karşıladı, aralarındaki özel ilişkinin yansımasını vurguladı. Sudanlı cumhurbaşkanı, mevcut bölgesel durumdan kaynaklanan zorlukların, iki ülkenin ortak çıkarlarını gerçekleştirmek için aralarında yoğun koordinasyonun sürdürülmesini ve güvenlik alanında da dahil olmak üzere çeşitli seviyelerde işbirliğini geliştirmesini zorunlu kıldığını belirtti.

Büyükelçi Radi, görüşmelerin iki tarafın ilgili tarafların katılımı ile ikili ilişkilerin çeşitli yönlerini geliştirme yollarına dayandığını belirterek, başta tarım, hayvancılık, ulaştırma ve tarım alanlarında olmak üzere iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini en üst düzeye çıkarmanın ve ortak çıkarları gerçekleştirmenin gerekliliği üzerinde anlaştıklarını, belirtti.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Sisi, Mısır’ın Sudan devletini ve kurumlarını destekleme konusundaki kararlılığını dile getirerek, iki ülke arasında iletişim kanallarının şeffaf ve güvenilir bir çerçeve içinde aktif ve açık kalması gereğini vurguladı.

Daha önce de Mısır Dışişleri Bakanlığınca, ülkenin, Sudan’ın istikrarını sarsacak ya da halkına zarar verecek hiçbir müdahalede bulunmadığı ve bulunmayacağı belirtilmişti.
Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Mısır’ın, Sudan’ın batısındaki Darfur bölgesindeki isyancı güçlere destek verdiğine ilişkin haberlere işaret edilerek, Mısır’ın dış politikasının, uluslararası hukuka saygı, iyi komşuluk ve diğerlerine karşı saldırmazlık ilkeleri üzerine tesis edildiği bildirildi.

Mısır ile Sudan’ın ilişkilerinin “kardeşçe” olduğu vurgulanan açıklamada, “Mısır, Sudan’ın kendi toprakları üzerindeki egemenliğine saygı duyuyor. Mısır, bir gün bile Sudan devletinin istikrarını sarsacak ya da halkına zarar verecek hiçbir müdahalede bulunmadı ve bulunmayacak.” ifadesi kullanıldı.

Mısır’ın, Sudan’ın birliğinin temel destekçisi olduğunun herkes tarafından bilindiği, Kahire yönetiminin, bağımsızlıktan önce Güney Sudan halkı için cazip bir seçenek olan birlik seçeneğinin gerçekleşmesi için çok çaba sarf ettiği aktarıldı.

Mısır’ın, Sudan hükümeti ile Darfur’daki isyancı hareketler arasındaki tüm barış görüşmelerine katıldığı, Darfur’daki barış güçleri arasında Mısır’a ait bazı birliklerin de yer aldığı ifade edilerek, bu tür suçlamalardan dolayı üzüntü duyulduğu belirtildi.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Darfur bölgesinde orduya karşı savaşan isyancıların Mısır’a ait zırhlı araç ve ekipman kullandığını açıklamıştı.

Sudan Devlet Başkanının Darfur bölgesindeki diplomatik iletişim ve müzakereden sorumlu temsilcisi Eymen Hasan Ömer de Darfur’da geçen cumartesi saldırı düzenleyen isyancı güçlerin Mısır’a ait zırhlı araç ve savaş ekipmanı kullandığını, Kahire yönetiminin, Libya’daki müttefiki emekli General Halife Hafter ve Güney Sudan’a silah desteği verdiğini iddia etmişti.