Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kürt ve muhalif liderler Afrin’deki yağma olayını kınadı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kürtler ve Suriye muhalefetinin önde gelen isimleri, Afrin şehrinin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından kontrol altına alınmasının ardından bazı ÖSO unsurları tarafından yağmalanmasını ‘sefil ve saldırganca’ diye tanımlayarak kınadı.

Doğu Guta’daki en önemli gruplardan Ceyşul İslam’ın lideri Muhammed Alluş Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Afrin’de özel ve kamu mallarının yağmalanması suçtur ve bunu yapanların ahlaki yönden zayıf olduklarını gösterir. Allah, adaletsizliği ve yolsuzluğu kabul etmemizi yasaklıyor” yorumunda bulundu.

“Yolsuzluğu yapanları hemen cezalandırmalıyız”

Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu üyesi olan Alluş açıklamalarına şöyle devam etti; “Devrimi ve Suriyelileri suistimal ederek bu yolsuzluğu yapanları hemen yargılanmalı ve cezalandırmalıyız. Sahiplerine haklarını iade etmeli, onlardan özür dilemeli ve zararları için tazminat ödemeliyiz.”

Suriye’nin kuzeyindeki Afrin şehrinde, yaklaşık iki aydır devam eden Zeytin Dalı Harekatı’nda yaşanan çatışmalar nedeniyle onbinlerce sivil komşu bölgelere kaçtı. TSK ve ÖSO tarafından YPG’ye sert bir darbe indirilerek şehir tamamen kontrol altına alındı.

SOHR, yağmalanan malları rapor etti

ÖSO birimleri Afrin’e girdikten sonra, iki AFP muhabiri ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ÖSO’ya bağlı bazı kişilerin yiyecek, elektronik eşya, battaniye, araba, motorsiklet ve traktör yağmaladıklarını rapor etti.

Şu anda TSK ile birlikte mücadele eden ve daha önce ABD’nin de desteğini alan ÖSO, 2016 yılında TSK tarafından gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Harekatı’na da katılmıştı.

SOHR, Afrin’de harekatın başlamasından bu yana, birçok köy ve kasabada benzer yağmaların olduğunu öne sürdü.

“ÖSO’da eşkıyalara yer yok”

Suriye Ulusal Koalisyonu eski Başkanı Halid Hoca ise konu hakkında bir tweet atarak, “Zeytin Dalı Harekatı’nın amacı, Arap ve Kürt kardeşlerimizi YPG’den kurtarmak ve Suriye devrimine layık bir sivil yönetim kurarak onları desteklemektir. ÖSO’da eşkıyalara yer yok” diye konuştu.

Afrin’deki Demirci Kawa heykeli parçalandı

Muhalefetin ana bileşenlerinden olan Suriye Ulusal Konseyi’nden istifasını sunan Kürt kökenli Abdulbasit Seyda, TSK’nın Afrin’i kontrol altına almasının ardından yaptığı değerlendirmede, “Biz Nevruz’a giriyoruz ve Afrin’de Demirci Kawa heykeli parçalandı. Evler ve dükkanlar yağmalandı. Kötü bir ahlak, bütün Suriyeliler için ulusal bir proje oluşturamaz” diye konuştu.

ÖSO birimleri Afrin’e girer girmez, her yıl 21 Mart’ta Kürtler tarafından kutlanan Nevruz’un simgesi ve Kürt milli kültüründe önemli bir figür olan Demirci Kawa heykelini yıkmıştı. Kürtlerde, Nevruz bayramının Fars mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi’ne dayandığına inanılıyor.