Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

‘Rus siyasetinin tilkisi’ Lavrov mayısta görevini bırakacak mı? | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Moskova: Raid Cebir

Vladimir Putin’in ikinci kez Devlet Başkanı seçilmesinin ardından hayata geçirilecek değişiklikler ile ilgili spekülasyonlar hız kazandı. Putin’in takımının en önemli isimlerinden olan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un akıbetinin ne olacağına dair tartışmalar gündemdeki yerini koruyor.

Rusya anayasasında Putin’in bir kez daha devlet başkanı olarak seçilmesinin önünü açan iç düzenlemelerle birlikte, son haftalarda Putin’in güçlü kadrolarında büyük değişiklikler yapılacağı yönünde söylemler arttı.

Son seçimlerin ardından değişiklikler yapmaya karar verdiğini doğrulayan Vladimir Putin konuya ilişkin daha fazla detay vermeyerek konuyu spekülasyonlara açık bıraktı. Gazetecilerin hükümette yapılacak olası değişikliklerle ilgili sorularını yanıtlayan Putin, Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda dönemin Nazi Almanya’sına karşı elde ettiği zaferin kutlamalarının gerçekleşeceği 9 Mayıs Zafer Bayramı öncesinde değişikliklere başlayacağını belirtti.

Özellikle son iki yıldır gösterdiği performansın kamuoyunda tepki çekmesi sebebiyle Dmitri Medvedev hükümetinin akıbeti neredeyse kesin gibi gözüküyor. Gözler Putin ile hareket eden hükümette yer alan önemli isimlere çevrilmiş durumda. Bu isimler, Rusya’nın hem iç hem de dış politikalarındaki önemli isimler olan, özellikle de ‘Rus siyasetinin tilkisi’ olarak adlandırılan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’dan başkası değil.

Lavrov’un yeni hükümette olmayacağına yönelik beklentinin sebebi, kendisinin sık sık Putin’den ‘aşırı yorgunluk’ sebebiyle görevinden azledilmesini istediğine dair dedikoduların yayılması oldu.

Birkaç gün önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Mariya Zaharova, Bakan’ın yeni kurulacak hükümet kabinesinde olup olmayacağını bilmediğini belirtirken Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ‘spekülatif’ olarak nitelendirdiği benzer bir soruya yanıtla dedikoduların yerine 21 Mart’taki doğum günü için Lavrov’u tebrik etmekle meşgul olmalarını önerdi.

Ancak diplomatik kaynaklar, Rus televizyon kanalı ‘RT’ye yaptıkları açıklamada Lavrov ile ilgili kararın alınmış olduğunu ve adının yeni kabinede olmayacağını söylediler. ‘Diplomatik kurumlarla yakın ilişkililer’ içerisinde oldukları kaydedilen kaynaklar, Lavrov’un görevden ayrılmayı uzun süredir dile getirdiğini ancak Putin’in başkanlık seçimi bitene kadar görevde kalması konusundaki ısrarı nedeniyle devam ettiğini belirttiler.

RT Televizyonu, Lavrov’un yerine geçecek isim ile ilgili çok fazla spekülasyon yapıldığını, bununla birlikte Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov’un da aralarında bulunduğu bazı milletvekillerinin bu göreve aday gösterildiğini söyledi.

Ancak, 2005 ve 2012 yılları arasında Rusya’nın NATO daimi temsilciliğini yapan, ardından diğer bazı diplomatik görevlerde de bulunan ve son olarak da Dışişleri Bakanı yardımcılığı yapan Alexander Grushko’nun Dışişleri Bakanlığı görevine getirileceği yönünde yorumlar yapılıyor.

Spekülasyonların ne derece doğrudur bilinmez. Ancak Rus siyasetinin şahinlerinden Lavrov’un Putin’in yakın çalışma ekibi içinde kalacağı kesin. Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan diplomatik kaynaklara göre Lavrov, mevcut görevinden ayrılırsa bile büyük olasılıkla Rusya’nın dış politikasında Putin’in danışmanı veya Rus Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi olacak.

Ancak bir kaynak Lavrov’un görevinden ayrılması halinde özellikle başta Suriye olmak üzere önemli roller oynadığı bölgesel dosyalarda Rusya’nın dış politika performansında meydana gelecek değişiklikleri tahmin etmenin zor olduğunu aktardı.

Sergey Lavrov, 1994 ve 2004 yılları arasında 10 yıl boyunca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ülkesinin temsil etti. Bu durum Lavrov’a uluslararası ve bölgesel dosyalar konusunda geniş bir tecrübe kazandırdı. Bu deneyim, Rus Bakan’a muazzam manevra kabiliyeti sağlarken diplomatik muhalifleri karşısında da daha fazla avantaj kazandırdı.

Sergey Lavrov, 1957 ile 1985 yılları arasında 28 yıl boyunca Sovyetler Birliği’nde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan ve sık sık kararları veto etmesi sebebiyle Batı tarafından ‘Mr. No’ takma adı verilen Andrey Gromıko’ya benzetiliyor.