Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suudi Arabistan, ABD ile füze anlaşması imzaladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Dışişleri Bakanlığı perşembe günü, Suudi Arabistan ile TOW 2B tipi anti tank füzesi için 670 milyon dolar değerinde bir ön anlaşma imzalandığını bildirdi. Bakanlık dün olası anlaşmayı Kongre’ye bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiride şu ifadelere yer verildi; “Bu önerilen satış, Ortadoğu’da siyasi istikrar ve ekonomik büyüme için önemli bir güç olan ve halen ayakta olan dost bir ülkede güvenliği arttırırken, ABD dış politikasını ve ulusal güvenlik hedeflerini de destekleyecektir.”

Cubeyr: İran, uluslararası yasaları ihlal ediyor

Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr Perşembe akşamı İran’ın bölgedeki terörün kaynağı olduğunu, bölgeye müdahale ettiğini, aynı zamanda da uluslararası yasaları ve komşuluk ilkelerini ihlal ettiğini yineledi.

Cubeyr, Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, “İran üzerinde çalışıyoruz. Washington nükleer anlaşmayı bırakırsa başka seçeneklerimiz de var” dedi.

“Dost elini uzattık, ama yıkıma maruz kaldık”

1979’daki İran devriminden bu yana ülkesinin İran’ın politikalarından muzdarip olduğunu belirten Cubeyr, “Yine de dostu elini uzattık, ama yıkıma maruz kaldık” şeklinde konuştu. Cubeyr, eylemlerden Tahran’ın sorumlu olduğunu, İran’ın Güvenlik Konseyi’nin yasaları ve kararlarını ihlal ettiğini vurguladı.

Nükleer anlaşma konusunda ise Cubeyir, eksikliklerin, denetim mekanizmalarından kaynaklandığını, bu sorun çözülmeden İran sorununun çözüme kavuşamayacağını ifade etti.

Siyasi çözümü İran engelliyor

Suriye’deki krizden milyonların etkilendiğini ifade eden Cubeyr, krize siyasi bir çözümün bulunması gerektiğini belirtti. Cubeyr, İran destekli Şii milislerin Suriye’de, siyasi çözümü engellediğini ifade etti.

Yemen konusuna da değinen Cubeyr, ülkedeki savaşı ülkesinin seçmediğini, bunu yapmak zorunda kaldığını ve İran destekli Husi milislerinin ülkedeki politik sürece darbe vurduğunu ifade etti.

ABD-Suudi Arabistan ilişkileri

Yemen’deki krize karşı siyasi bir çözüme duyulan ihtiyaca da dikkati çeken Cubeyr, ülkesinin ve ABD’nin yıllardır terörle mücadelede ettiğini ifade ederek, ABD ile olan güvenlik ve askeri işbirliğinin yıllardır devam ettiğini söyledi.

Cubeyr konuşmasını şöyle sonlandırdı; “Bugün, özellikle Irak, Suriye’de ve Yemen’deki meşruluğu destekleme ihtiyacı başta olmak üzere karşı karşıya olduğumuz birçok zorluk var.”