Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yemen İnsan Hakları Bakanı’ndan BM’ye Husi çağrısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, dünkü toplantısına katılan Yemen İnsan Hakları Bakanı Dr. Muhammed el-Asker, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Genel Sekreter Yardımcısı’nın, Yemen’deki insan hakları ihlallerine dair yaptığı konuşmaya yanıt verdi.

El-Asker, OHCHR’den Yemen İnsan Hakları Bakanlığı tarafından gönderilen, başta Yemen’in başkenti Sana’da olmak üzere ülkenin genelinde darbeci Husi militanlar tarafından işlenen insan hakları ihlallerine dair raporları göz önüne alınmasını talep etti.

Husiler, Salih’in naaşını teslim etmiyor

Asker, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 37. Olağan Genel Kurul Toplantısında yaptığı konuşmada, Husi militanların özellikle geçtiğimiz Aralık ayında eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’i öldürmesinin ardından Sana’daki insan hakları ihlallerini artırdığına işaret ederek, Husi militanların eski Cumhurbaşkanı Salih’in naaşını hala ellerinde bulundurduklarını ve defnedilmesini engellediklerini vurguladı.

Husi militanların, Ali Abdullah Salih’i öldürdükten sonra Salih’in partisi Genel Halk Kongresi (GHK) liderlerine yönelik baskınlar yaptığını ve kentte kendilerine muhalif olan bütün kesimleri şiddet yöntemiyle baskı kurarak, basın ve fikir hürriyetini engellediklerini belirten Asker, Sana’nın Husiler tarafından büyük bir açık hava hapishanesine dönüştürülerek kente giriş ve çıkışlarda yoğun bir “Güvenlik” önleminin alındığını sözlerine ekledi.

Konuşmasında, Husilerin Bahai tarikatı lideri Hamid Bin Haydara hakkında inancı nedeniyle idam kararı çıkardığına değinen Asker, bazı gazeteciler hakkında da çeşitli gerekçelerle Husiler tarafından idam kararı çıkarıldığını kaydetti.

OHCHR’ye yardım çağrısı

Yemen Ulusal Soruşturma Komitesi’nin, söz konusu insan hakları ihlallerine dair soruşturma başlattıklarını anlatan Asker, komitenin zorluklara rağmen soruşturmayı sürdürmek için büyük çaba gösterdiğini ifade ederek, OHCHR’den soruşturmaya destek talebinde bulundu.

Yemen Meşru Hükümeti’nin, Eylül ayında BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan kararlara tam destek verdiğini belirten Asker, Yemen’deki mevcut krizin sadece sonuçlarına bakmakla yetinmeyip, krizin nedenlerinin de araştırılması gerektiğini dile getirdi. Asker, “Yemen’deki durum daha fazla önem verilmeyi hak ediyor” ifadelerini kullandı.

Yemen İnsan Hakları Bakanı, konuşmasında, son olarak, BM Yemen Temsilcisi Martin Griffiths’in siyasi çözüm ve barış müzakereleriyle Yemen’de yeniden istikrar ve barışı sağlama çabalarının olumlu sonuç vermesi için BM’den desteklerini sürdürmesini istedi.