Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Esed rejimi, Duma’ya operasyon hazırlığında | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Esed rejimine yakın el-Vatan gazetesinin haberine göre, rejim güçleri, Şam’ın Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki son kasaba olan Duma’ya yönelik askeri operasyona hazırlanıyor.

Bölgenin büyük kısmının rejim güçlerinin kontrolüne geçmesinin ardından çoğu beldenin halkı tahliye edilirken, Rusya ile Duma kasabasını kontrol eden Ceyşu’l İslam grubu arasındaki müzakereler devam ediyor.

Rusya, Ceyşu’l İslam’a ya teslim olun ya da savaşın dedi

Duma kasabasına ilişkin müzakereleri yakından izleyen muhalif kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Rusya, düzenlenen son müzakere toplantısında Ceyşu’l İslam’a teslim olma ya da savaşma seçeneği sunarak, cevap için birkaç gün süre verdi.

Rusların, Duma’da, bölgenin diğer bölgelerinde varılan anlaşmadan farklı bir anlaşma istemediğini dile getiren söz konusu kaynaklar, Ceyşu’l İslam’ın ise yerel bir güç haline dönüşmeyi ve belde halkının tahliye edilmemesini istiyor.

Ceyşu’l İslam; “Esed rejimi ve Rusya demografik değişim istiyor”

Konuya dair AFP’ye açıklama yapan Ceyşu’l İslam Sözcüsü Hamza Bir Kaddar, “Esed rejimi ve Rusya, demografik değişim yöntemlerini diğer beldelerde olduğu gibi Duma’da da uygulamak istiyor. Bizim kararımız Duma’da kalmaktır ve bunu onlara söyledik. Ruslar da bu konuda yarın toplantı düzenleneceğini açıkladı” şeklinde konuştu.

Duma ve çevresine dair Ceyşu’l İslam ve Rusya arasında müzakereler devam ederken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), iki taraf arasında yürütülen müzakereler çerçevesinde Duma’nın ‘Barış bölgesi’ haline getirileceğini, Ceyşu’l İslam savaşçıların beldede kalmasını ve devlet müesseselerinin bu beldede yeniden kurulmasının ön görüldüğünü tahmin ediyor.

Doğu Guta’nın güneyindeki bölgelerde ise tahliyeler devam ediyor. Rusya ve bölgenin güney ve güneybatısını kontrol eden Feylaku’r Rahman ve Ahraru’ş Şam arasında varılan anlaşma çerçevesinde, Arbin, Zemelka, Ayn Terma kasabaları ile Cobar semtinden gelen siviller ve muhalif savaşçılar, İdlib’e gitmek üzere gruplar halinde bekleyişlerini sürdürüyor.

SANA: Bin 778 sivil ve muhalif savaşçı Doğu Guta’dan ayrılmak için hazır

Suriye resmi haber ajansının (SANA) haberine göre, dün, 426’sı muhalif savaşçılar olmak üzere, bin 778 kişiyi taşıyan otobüsler, Arbin’den İdlib’e hareket etmek için hazır durumda bekliyor.

Daha önce Doğu Guta’dan yola çıkan dörtte biri muhalif savaşçılardan oluşan 6 bin 749 kişiyi taşıyan konvoy, 10 saatlik bir yolculuktan sonra İdlib’e girmek üzere muhaliflerin kontrolündeki Hama’nın kuzeyinde bulunan Mudik Kalesi beldesine ulaştı. Bu konvoyla birlikte, geçtiğimiz Perşembe gününden bu yana Doğu Guta’dan tahliye edilenlerin sayısı 17 bine ulaşırken, Feylaku’r Rahman Sözcüsü, bu sayının 30 bini bulacağını tahmin ediyor.

Muhalifler, 28 rejim militanını daha serbest bıraktı

SOHR’un verilerine göre, 18 Şubat günü, Rusya ve Esed rejimine ait savaş uçaklarının yoğun hava desteğiyle bölgeye yönelik başlatılan kara ve hava operasyonlarında bin 630 sivil öldürülmüş, Doğu Guta’nın yüzde 90’ının kontrolö rejimin eline geçmişti.

Doğu Guta’dan tahliye edilen 55 bin sivil kamplara yerleştirildi

Şam yönetimi, şu ana kadar bölgeden 110 bin sivilin tahliye edildiğini duyurdu. Tahliye edilen sivillerin büyük bölümü, rejim kontrolündeki bölgelerde bulunan mülteci kamplarına yerleştirilirken, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Doğu Guta’dan tahliye edilen 55 bin sivil kamplarda bulunuyor.

Öte yandan SOHR tarafından verilen bilgilere göre, Esed rejimine bağlı kuvvetler, Doğu Guta’da 40’ı aşkın genç ve yaşlı tutukladı.

Tahliyeler devam ederken, Esed rejimi ve muhalif gruplar arasında esir takası da yapılıyor. SANA tarafından verilen bilgilere göre, muhalifler, dün, daha önce esir aldığı 28 rejim militanını serbest bıraktı. Muhalif gruplar, geçtiğimiz Cumartesi günü de, 8 rejim militanını serbest bırakmıştı.