Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye, AB’den taahhütlerini tutmasını istedi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türkiye, Bulgaristan’ın Varna kentinde önceki gün düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupa Birliği (AB) liderlerinin bir araya geldiği Türkiye-AB zirvesinden sonra AB’den Türkiye’nin tam üyeliği için verdiği taahhütlerini tutmasını istedi.

Başbakan Binali Yıldırım dün, partisinin haftalık grup toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’nin AB’ye tam üyelik müzakerelerine başladığı 2005’ten bu yana yaşanan tıkanıklıkların, krizlerin ve verilen ancak yerine getirilemeyen sözlerin Varna’da bir kez daha değerlendirildiğini aktardı:

“Türkiye’nin Avrupa Birliği karnesi, tüm taahhütlerin yerine getirildiği, sadece AB tarafından kaynaklanan sıkıntılar ve siyasi engellemeler sebebiyle beklemeye alınan hususlardan oluşuyor. Buna karşılık AB’nin karnesi en başından beri ciddi kırıklarla tutarsızlıklarla ve yalpalamalarla doludur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan da önceki gün düzenlenen Varna’daki zirve sonrasında katıldığı ortak basın toplantısında AB’nin Türkiye’yi genişleme siyasetinin dışında tutmaya devam etmesinin büyük bir hata olacağını söyledi.

Erdoğan ayrıca, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile de toplantı düzenleyerek Türkiye’nin AB üyeliği ve AB ile imzalanan mülteci geri kabul anlaşması başta olmak üzere çeşitli konular etrafında fikir alışverişinde bulundu.

Varna’daki zirveye dair gazetecilere bilgi veren AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise zirveden somut bir çözüm çıkmadığını ifade ederek, “Eğer zirvede herhangi bir çözüme ulaşıp ulaşmadığımızı soruyorsanız cevabım hayır olur. Çekincelerimizin muhatabımızı etkilediğini söyleyemem” ifadesini kullandı.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da ortak basın toplantısında, görüşmede Türkiye ve AB arasında ilerleyen zamanlarda yeni bir zirve gerçekleştirilmesinin önerildiğini ve iki taraf yetkililerinin haziran sonuna kadar bu öneriyi değerlendireceğini bildirdi.

Türkiye ve AB arasındaki diyalog yolunun yeniden açılmasının önemli bir başarı olduğunu dile getiren Borisov zirve sırasında Türkiye-Bulgaristan ve Türkiye-AB ilişkilerine dair önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi. Varna zirvesi katılımcılarının Türkiye’nin mültecilerin barındırılması konusunda önemli bir rol oynadığını ve AB’nin bu konudaki desteklerini sürdüreceğini bildirdiklerini kaydetti.

Türkiye, AB’ye yönelik ilk başvurusunu 1984 yılında yapmıştı. İki taraf arasındaki resmi katılım müzakereleri 2005 yılında başladı. Müzakereler, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Almanya ve Fransa’nın itirazları nedeniyle 2007 yılında durmuştu.

Ege’de kriz sürüyor

Edirne’de askeri yasak bölgede yakalanan Yunanistan ordusuna mensup iki askerintutukluluk hallerinin devam etmesi kararlaştırıldı.

54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı “Hudut Kartalları” adlı sınır birliği ekiplerinin devriye görevi sırasında Pazarkule yakınlarında 1 Mart’ta yakalandıktan sonra tutuklanan Yunanistan ordusuna mensup teğmen Aggelos Mitretodis ile astsubay çavuş Dimitros Kouklatzis’in tutukluluk hali, 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından değerlendirildi.

Türkiye sınırını ihlal ettikleri gerekçesiyle 1 Mart günü jandarma tarafından gözaltına alınan iki Yunan asker, jandarmadaki işlemlerinin tamamlanmasından sonra savcılığa sevk edilmişti. Yunan askerler, savcılıktaki ifadelerinin ardından “askeri casusluğa teşebbüs” ve “askeri yasak bölgeye girmek” suçlarından tutuklanmaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti.

Yunanistan, 15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olmasının ardından askeri helikopterle topraklarına sığınan 8 darbeci askeri Türkiye’nin ısrarlarına rağmen iade etmeyi reddediyor.