Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Erdoğan’ın açıklamaları Sincar’da paniğe neden oldu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı son açıklamada Irak’ın kuzeyindeki Sincar bölgesinde bulunan PKK terör örgütüne bağlı unsurlara yönelik operasyon sinyali verdi. Iraklı Ezidi Milletvekili Fayan Dahil, söz konusu gelişmenin ardından Sincar’daki panik havasına dikkat çekti.

Erdoğan dün, Ankara’daki Ak Parti genel merkezi binasında yaptığı açıklamada Türkiye’nin PKK terör örgütünün Kuzey Irak’taki varlığının bitirilmesi için Irak merkezi hükümeti ile işbirliğine açık olduğunu söyledi. “Kuzey Irak’taki PKK varlığını bitirmek Irak ve Türkiye’nin ortak görevidir” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında “Türkiye, Sincar bölgesini Kandil ile aynı görüyor. Ansızın oraya gidebiliriz” dedi.

Erdoğan’ın Sincar’a yönelik açıklamalarını Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hâkim el-Zamli ve Ezidi Milletvekili Fayan Dâhil’e sorduk. El-Zamli, “Erdoğan, açıklamalarında sürekli olarak Sincar’a operasyon düzenleme tehdidinde bulunarak bölgenin nabzını ölçmeye ve Bağdat’ın ciddiyetini anlamaya çalışıyor olabilir” derken Dahil ise Sincar bölgesinde yaşayan halkın kaygı içinde olduğunu söyledi. Değerlendirmesinde “Sincar halkı, Irak hükümetinden bölgedeki durumu düzeltmesini istemişti ancak hükümet bu durumu düzeltmek bir yana bölgedeki krizi daha fazla derinleştirdi” ifadesini kullandı.

Konuya ilişkin Şarku’l Avsat’a röportaj veren el-Zamli, Ankara ve Bağdat’taki yetkililerin Sincar’daki PKK varlığına dair bir dizi görüşme gerçekleştirdiğini ve iki taraf arasındaki resmi temasların taraflar arasında iyi bir koordinasyon olduğuna işaret ettiğini belirtti. Açıklamasında şunları söyledi:

“Erdoğan, daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Sincar’da operasyona başladığını ilan etmişti. Ancak henüz böyle bir operasyon görülmüyor. Türkiye’nin Bağdat ile koordinasyon kurmadan tek başına Sincar’da bir operasyona girişeceğini sanmıyorum.”

Ezidi milletvekili Dahil ise Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, Irak hükümetinin Erdoğan’ın tehditlerine karşı utanç verici bir tutum sergilediğini belirterek “yeni bir Afrin” yaşanmaması için uyarıda bulundu. “Türk ordusuyla birlikte Özgür Suriye Ordusu’nun da bölgeye girmesinden ve sonuçta sivillere yönelik bir katliam gerçekleşmesinden endişe duyuyoruz” dedi.

Irak hükümetinin bölgeye 15. Tugay’a bağlı kuvvetleri göndermesi konusundaki soruyu cevaplayan Dahil şu ifadeleri kullandı;

“Bu kuvvetler yaşadığımız sorunları çözmek yerine bize yeni sorunlar getirdi. 15. Tugay’ın bir kısmı sınıra gönderilirken bir kısmı da sivillerin arasında kaldı. Sonuçta bölge halkı ile söz konusu askeri birlikler arasında açık bir sürtüşme yaşandı. Bu konuya dair Başbakanlık ofisi ile birçok kez iletişime geçmeye çalıştım ancak hiçbirinde cevap alamadım. Bölge halkını en fazla rahatsız eden konu Irak kuvvetlerinin Ezidi güçlerini bölgeden çıkararak PKK’ya karşı savaşmak üzere sınır bölgelerine göndermesidir. Öte yandan, Bağdat’tan gelen ikinci birliğin Ezidilerin en kutsal mekanı olan Mezar-ı Şerafeddin bölgesine girmek istemesidir. Ordu kuvvetlerinin buraya girmesi halinde büyük bir sorun yaşanabilir. Hiç kimse bu sorunları istemiyor.”

Ninova Eyalet Meclisi de Sincar bölgesinde farklı askeri grupların bulunması nedeniyle bir güvenlik kaosu yaşanma ihtimaline karşı uyarıda bulundu.

Konuya dair açıklama yapan Ninova Eyalet Meclisi Üyesi Bereket Şemu, ordu güçlerinin Sincar’daki askeri birlikler, yerel milis güçler ve güvenlik birimleri arasında koordinasyon kurarak muhtemel bir çatışmayı engellemek için bölgeye gittiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Sincar’da geçen 16 Ekim’den beri büyük sorunlar yaşanıyor. Bu sorunlar Sincar’ın sorunları çözme gücü olan bir idareye bağlanmasını gerektiriyor. Biz de bölgede Türkiye’ye yakınlığı nedeniyle büyük bir stratejik öneme sahip olan Sincar bölgesinde resmi askeri güçlerin bulunması taraftarıyız.”