Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

El-Beşir: Çatışma bölgelerinde barış yakında | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, hükümet güçleri ile Darfur bölgesini takip etmek için Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey örgütü (SPLM-N) arasında savaşa tanık olan Güney Kordofan ve Mavi Nil bölgelerinde barış öngörüsünde bulundu.

el-Beşir, 1 milyar dolarlık sermaye ile Darfur bölgesinin yeniden inşası için çalışmaya ve banka kurmaya söz verdi.

Beşir, iktidardaki Ulusal Kongre Partisi milletvekilleri ile yaptığı röportajda, “Darfur bölgesinden sonra Güney Kordofan ve Mavi Nil bölgelerinde çok yakında barış sağlanacak” açıklaması yaptı.

“Haziran 2011’den bu yana Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerimiz, hükümet güçleri ile SPLM-N arasındaki savaşa tanıklık ediyor” diye konuşan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Darfur bölgesinin “güvenli ve istikrarlı hale geldiğini” belirterek uzmanların BM’nin “UNAMID” bölgesinde yer alan BM barış gücü kuvvetlerini azaltmaya çalıştıklarını söyledi.

Hükümeti tarafından aylarca ilan edilen silah toplama kampanyasına da övgüde bulunarak, Darfur’un çeşitli yerlerinde güvenlik ve barışa kavuşmayı başardığını, devletin prestijinin artmasına katkıda bulunduğunu ve silah zoruyla mücadele etme yasal yollara başvurma kültürünü güçlendirdiğini ifade etti.

Sudan Devlet Başkanı, 1 milyar dolarlık sermaye ile “Darfur’un yeniden inşası, geliştirilmesi ve ‘Darfur Yeşili’ olarak adlandırdığı proje ile toprakların üretken bir alana dönüşmesi için bir banka kurma” sözü verdi.

Ömer el-Beşir, “Kuzey Darfur’un meyve ve sebze üretimi için verimli alanlar olduğunu, Güney Darfur’un ise ticari olarak kereste üretmek için kullanılabileceğini” sözlerine ekledi.

Ayrıca, Darfur bölgesinde Zalingey ve el-Dain şehirlerinde iki uluslararası havalimanı kurmaya, bölgedeki ürünleri doğrudan tüketim alanlarına ulaştırmak için yol ağlarını artırmaya ve yerlerinden edilmiş insanlara, nefret ve acı döngüsünü sona erdirmek için konut planları tasarlamayı vaat etti.

Beşir, hükümeti tarafından Mavi Nil ve Güney Kordofan’da tekrarlanan ateşkes kararlarının iki bölgedeki barışa büyük katkı sağladığını ve vatandaşların yeniden savaşa dönmemeleri yönünde güçlü bir istek yarattığını açıkladı.