Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Husiler gıda fiyatlarını artırmak için 10 yeni yasa tasarısı verdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sana’daki meşru olmayan parlamento kaynakları, Husilerin darbeci milletvekilleri aracılığıyla 10 yeni yasa çıkarmaya çalıştıklarını aktardı. Tüccarlar ve işadamlarına yönelik yeni vergi uygulamalarına yönelik bu girişim gıda fiyatlarında artışa ve Husiler tarafından kontrol edilen alanlarda Yemenlilerin yaşadığı zorlu şartların daha da kötüleşmesine sebep olacağı belirtildi.

Parlamentodan bir kaynak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada anayasaya aykırı Husi darbe hükümetinin yasa taslaklarını Husilerin baskısı altındaki Sana’da çalışmalar yürüten ve herhangi bir kanun tasarısını kabul edebilecek yeterli çoğunluğa sahip olmayan parlamentoya gönderildiğini ifade etti. Kaynak, Parlamento Başkanı Yahya Rai’nin Husi yasa tasarılarının gelecek oturumlarda milletvekillerinin onayına sunulmadan önce yetkili parlamento komisyonlarına göndermesi gerektiğini söylediğini aktardı.

Yine aynı kaynak, Husi kanun taslaklarının vergi ve diğer mali ücretleri yükseltmek için finans, vergilendirme, zekat ve gümrük alanlarında yürürlükte olan Yemen yasalarına ilişkin değişiklikler içerdiğini, anayasaya aykırı bir şekilde yeni vergilerin uygulanmasını sağlayacak yasaların olduğunu ve bu yasaların kabul edilmesi halinde Sana’daki durumun daha da kötüleşeceğini kaydetti.

Husiler, vergileri artırma ve meşru hükümetin kontrolündeki satış noktalarından gelen mallara yüzde 100 gümrük vergisi uygulama kararı aldı.

Öte yandan Husiler, Hudeyde Limanı gümrük vergileri ve kontrolleri altında bulunan devlet kurumlarından elde ettikleri gelirler, özel-resmi karma şirketleri gelirleri, telekomünikasyon şirketlerinden aldıkları ücretler, tütün, petrol ve türevlerinden gelen devasa miktarlara rağmen bölgelerindeki resmi kurumlarda çalışan devlet memurlarına hala ödeme yapmıyorlar.
Ancak Husiler, Yemenliler ve Yemen devlet kurumlarından elde ettikleri tüm gelirleri savaşa, kaçak silah elde etmeye, liderlerine arazi, emlak satın almaya ve ticari şirketler kurmaya harcadı.

Meşru hükümet, Husileri Aden’e nakledilmeden önce Sana merkez bankasındaki 5 milyar doları aşan nakit rezervini ve likidite olarak bankada bulunan iki trilyondan fazla yerel para birimini yağmalamakla suçladı.

Husiler darbe süresince son üç yıldır Merkez Bankası’nda bulunan ve meblağının yüz milyarları bulduğu tahmin edilen sivil ve asker memurlarının emeklilik fonlarını tüketti.