Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

FKÖ, ABD’de görülen eski bir davayı kazandı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail’deki saldırılarla bağlantılı olarak ABD vatandaşı 11 aile tarafından açılan davada, jüri üyelerinin, Filistin Yönetimi ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ), ödemesi istenen 655.5 milyon dolarlık tazminatın düşürülmesi talebinin mahkeme heyetince desteklenmesinin ardından Filistin Yönetimi ve FKÖ, ABD Yüksek Mahkemesinde adli bir zafer kazandı.

Mahkeme, ailelerin, 2016 yılında daha düşük bir mahkeme tarafından verilen karara yönelik itirazlarını reddetti. Bu aileler, Amerikalıların ABD mahkemelerinde uluslararası terör kurbanları için tazminat davası açmalarına izin veren Terörle Mücadele Kanunu kapsamında, jüri tarafından tazminat talebinin düşürülmesi önerilen ve mahkemece onaylanan karara itirazda bulunmuşlardı.

Aileler, Filistin Yönetimi ve FKÖ’yü, 2002-2004 yılları arasında Kudüs bölgesinde, birkaç Amerikalının da dahil olduğu 33 kişinin öldüğü ve 450’den fazla kişinin yaralandığı silahlı ve bombalamalı saldırı olaylarından sorumlu tutmaya çalıştı.

ABD’li aileleri temsil eden ‘Shurat HaDin’ adıyla bilinen İsrailli Hukuk Merkezi’nin Başkanı Nitsana Darshan-Leitner yaptığı açıklamada, “Katil Filistin Yönetimi’nin masum sivilleri öldürmesine ve herhangi bir bedel ödememesine izin vermek utanç verici. Bu, aileler için korkunç bir sonuç. Bunun böyle devam etmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Filistinliler kararı memnuniyetle karşılarken, FKÖ’nün Washington Temsilcisi Dr. Husam Zomlot yaptığı açıklamada, “Bu karar, Filistin ve ABD halkları arasındaki karşılıklı saygıya ve daha da önemlisi hukukun üstünlüğüne dayanan hayati ilişkiyi teyit ediyor” ifadelerini kullandı.

Filistin Maliye ve Planlama Bakanı Şükrü Bişara ise, “Bu çok önemli bir zaferdir. Filistin Yönetimi’ne karşı dava açanlara karşı ezici bir zaferi temsil ediyor” dedi.

Mahkeme ile ilgili tartışmalarda Filistin Yönetimi ve FKÖ’nün yanında yer alan Başkan Donald Trump yönetimi, özel iddiaların Terörle Mücadele Yasası kapsamında ele alınamayacağı için mahkeme başkanlarının davayı bu açıdan bakmamaları çağrısında bulundu.

ABD Adalet Bakanlığı Sözcüsü Nicole Navas Oxman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD’nin tüm terör eylemlerini en güçlü biçimde kınadığını ve Adalet Bakanlığı’nın, masum insanlara karşı terör eylemlerini gerçekleştiren herkesi, yasaların izin verdiği azami ölçüde takip etmeye kararlı olduğunu söyledi.

Açılan davada saldırılar el-Aksa Şehitleri Tugayları ve Hamas’a nispet edildi. Davanın baş şikâyetçileri Mark Sokolow, eşi ve iki kızı 2002 yılında Kudüs’teki bir intihar saldırısında yaralanmışlardı. New York’taki ikinci derece temyiz mahkemesi, iki yıl önce, Ocak 2004’te başlayan sivil davanın düşürülmesi kararı aldı. Karara gerekçe olarak, saldırıların ABD topraklarının ‘tamamen dışında’ gerçekleştiği ve Amerikalıları hedef aldığına dair bir kanıt bulunmadığı belirtildi. Temyiz Mahkemesi, ABD mahkemelerinin bu gibi iddialar üzerine yargılama yetkisine sahip olmadığını da ekledi. Mahkeme, alt mahkemedeki yargıcın, Filistin Otoritesini suçlayan Amerikalı ailelerin iddialarıyla ilgili olarak yetkisi dışında hareket ettiğini söyledi.

Ancak şikayetçi aileler, 2004’te vefat eden Filistinli Devlet Başkanı ve FKÖ lideri Yaser Arafat ve yardımcısını ölen saldırganların ailelerine para ödemekle suçlandılar.