Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Myanmar, BMGK’dan bir heyeti ülkeye kabul etmeye hazırlanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

BM, insan hakları örgütleri ve gazetecilerin, Müslüman Arakanlıların (Rohingyalı) ‘etnik temizlik’ operasyonlarına maruz kaldığı Arakan’a (Rakhine) girmesi Myanmarlı yetkililer tarafından sürekli olarak engellendi.

BM, Myanmar lideri Aung San Suu Kyi hükümetinden Arakanlıların ülkelerine dönüşünü sağlamak amacıyla bölgeyi ziyaret edilmesinin yanı sıra bağımsız bir soruşturma yürütülmesine izin verilmesini istedi.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından Arakan’a yapılmak istenen ziyaret, şubat ayından bu yana gündemde. Ancak Myanmarlı yetkililer şimdiye kadar buna izin vermedi.

Ancak Konsey Başkanı dün Myanmar’a ziyaret için yeşil ışık yaktığını açıkladı.

Peru’nun BM Daimi Temsilcisi Gustavo Meza Cuadra, ülkesinin 15 üyeli Konsey’in bu ayki dönem başkanlığını üstlenmesinin ardından BM’nin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Konsey’in Arakanlı mültecilerin durumunu yerinde görmek için Myanmar ve Bangladeş’e bir ziyaret gerçekleştireceklerini ve Arakan’a da gitmeyi de deneyeceklerini söyleyen Cuadra, Myanmar ziyaretinin nisan ayında gerçekleşebileceğini belirtti.

Bangladeş ve Myanmar, geçen sene kasım ayında Arakanlı mültecilerin ülkelerine geri gönderilmelerine yönelik bir anlaşma imzaladı.

Myanmar hükümeti bu sürece başlamaya hazır olduğunu duyururken BM yetkilileri ülkelerine geri dönecek Arakanlıların güvenliklerinin garanti edilememesi nedeniyle şartların dönüş için uygun olmadığı konusunda görüş beyan etti.

Muson mevsiminin yaklaşmasıyla Bangladeş hükümeti tehlikeli yamaçlarda barınan Arakanlı mültecileri güvenli yerlere yerleştirme çalışmalarına başladı.

Arakanlı Müslüman azınlık ise komşu ülkelere akın etmeye devam ediyor.

Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı, Myanmar’ın kuzeyindeki Langkawi Adası’ndan yola çıkan Arakanlı mültecileri taşıyan bir teknenin durdurulduğunu ve ülkeye girmelerine izin verildiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), teknedeki mültecilerin Arakan’dan kaçtıklarını belirtti.

56 mülteciyi taşıyan tekne, bir fırtınanın ardından cumartesi akşamı güney Tayland’daki bir adada durdurulmuştu.

Malezya Sahil Güvenli Müdürü Zülkif Ebubekir, mültecilerin insani nedenlerle ülkelerine girmesine izin verileceğini ve Göçmenlik Dairesi’ne teslim edileceklerini bildirdi.

Malezya Donanma Komutanı Amiral Ahmed Kamer el Zaman Ahmed Bedreddin, Reuters’a verdiği demeçte, “Yolcular çoğunlukla kadın ve çocuklardı. Yorgun ve açtılar. Onlara su, yiyecek ve diğer insani yardımları sağladık” ifadelerini kullandı.

Komutan, teknedeki 19 erkek, 17 kadın ve 20 çocuğun Malezya’ya götürülerek Göçmenlik Dairesi’ne teslim edileceklerini söyledi.

Malezya’nın genel politikası, hava koşulları çok kötü olmadıkça ülkeye girmeye çalışan mülteci teknelerinin girişini engellemek yönünde. Ancak yine de yıllar içinde binlerce mülteci ülkeye girmeyi başardı.

Müslüman çoğunluğa sahip olan Malezya, 100 bin’den fazla Arakanlı mülteciyi kabul etti.

Myanmar’da aralıklarla yinelenen şiddetin bir sonucu olarak insan hakları grupları yeni bir Arakanlı mülteci dalgasının Güneydoğu Asya’ya ulaşmasının beklendiğini duyurdu.