Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Riyad’tan BMGK’ya Husileri kınama çağrısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) Hudeyde Limanı’nın batısında yer alan uluslararası sularda Suudi Arabistan’a ait bir petrol tankerini vuran İran destekli Husi milislerini uluslararası hukuka karşı işledikleri suçlardan dolayı kınama ve hesap sorma çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan’ın BM Daimi Temsilcisi tarafından BMGK’ya gönderilen mesajda, BMGK’nın 2216 ve 2231 sayılı kararlarının hızlı ve kapsamlı bir şekilde uygulanması ve Husi milislerin saldırılarının önlenmesini sağlamak için tüm önlemlerin alınması talep edildi.

Gemiler hasar gördü

Mesajda şu ifadeler yer aldı; “Yemen’deki İran destekli Husi milisleri, Hudeyde Limanı’nın batısında yer alan uluslararası sularda Suudi Arabistan’a ait bir petrol tankerine saldırdı. Bu saldırı, Arap Koalisyonu’na bağlı bir savaş gemisinin hızlı müdahalesi ile engellendi. Bu gemi ile güvenli bir şekilde kuzeye doğru yol alan Suudi petrol gemisinde küçük hasar meydana geldi.”

Suudi Arabistan, petrol tankerini hedefleyen bu korkakça terörist saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını belirtirken, Husilerin terör saldırılarının yarattığı tehditler konusunda derin endişelerini vurguladı.

“Uluslararası ticaretin güvenliğini sağlayacağız”

BM’yi, Husi grubunu uluslararası hukuku ihlal ettiği sayısız suçlarından dolayı sorumlu tutmaya çağıran Suudi Arabistan, Arap Koalisyonu’nun Bab’ul Mendeb ve Kızıldeniz bölgelerinde deniz güvenliğinin yanında uluslararası ticaretin güvenliğini sağlamak için gerekli tüm tedbirleri almaya devam edeceğini kaydetti.

BMGK’nin 2216 sayılı kararıyla getirilen silah ambargosunu ihlal ederek Husilere silah temin edilmesini önlemek için Hudeyde limanının uluslararası denetime geçirmenin öneminin altını çizen Suudi Arabistan, Husilerin son deniz tankeri saldırısına ek olarak, 25 Mart’ta gerçekleştirdiği balistik füze saldırılarının 19 Mart 2018’de Avrupa Birliği (AB) heyetinin Sana’ya ziyaretinin ardından başlatıldığına dikkat çekti.

Husileri, meşrulaştırma uyarısı

Suudi Arabistan, birçok ilgili ülkenin Husilere yaptığı ziyaretlere değinerek, ‘bu ziyaretlerin Husi grubunu meşrulaştıracağı’ konusundaki uyarısını yineledi.

Suudi Arabistan, Husilerin, BM’nin Hudeyde limanının yönetimi ve Kızıldeniz limanlarından ticari ve insani malzemelerin ulaştırılması faaliyetlerini arttırma önerisini reddetmeleri, siyasi diyaloğu kabul etmediklerinin en önemli göstergesi olduğunu belirtti.

Ayrıca Husilerin kendi kontrolü altında bulunan bölgelerdeki devlet kurumlarında çalışan memurların maaşlarının ödenmesini sürdürme yönündeki BM önerilerinin de kabul edilmediğini belirten Suudi Arabistan, Husilerin, İran tarafından yönetildiği sürece herhangi bir siyasi diyaloga girmeyi reddetmeye devam edeceklerine dair uyarıda da bulundu.