Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Bahreyn’de, 80 milyar varillik petrol sahası bulundu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bahreyn, geçtiğimiz Pazar günü keşfedildiği açıklanan ‘Bahreyn Körfezi’ Petrol-Gaz Sahası’nda, 80 milyar varil petrol ve 20 trilyon fit küp doğal gaz olduğu tahmin ediliyor.
Bahreyn Petrol Bakanı Şeyh Muhammed el-Halife, bu keşiflerin küresel yatırımları Bahreyn’e çekeceğini belirterek, Bahreyn Körfez Sahası’nın, dünyanın en zengin petrolünün bulunduğu Gavar Sahası’nın bulunduğu jeolojik bölgede olduğuna dikkat çekti.

Bahreyn tarihinde keşfedilen en büyük petrol ve doğalgaz sahası olan Bahreyn Körfezi Sahası’nda 80 milyar varile kadar hafif petrol bulunduğunu belirten Şeyh Muhammed el-Halife, yapılan jeolojik araştırmalar sonucunda, Bahreyn Körfezi Sahası’ndaki derin katmanlarda 10 ila 20 trilyon fit küp civarında olduğu tahmin edilen büyük miktarda doğalgaz keşfedildiğini kaydetti.

Keşfedilen kaya petrol sahası, Bahreyn’in batı sınırlarında 2 bin kilometrekarelik bir alanda yer alıyor.

5 yılda içinde üretim geçilecek

Ulusal Petrol ve Gaz Kurumu bağlı arama ekibi, yeni sahanın 5 yıl içinde üretim aşamasına gelebilmesi için ekstra çaba sarf ettiğinin altını çizen el-Halife, aynı zamanda yeni alandan çıkarılabilecek miktarın fizibilitesini belirleme, alanın jeolojik yapısını ve üretim maliyetini gibi konularda çalışmaların yapılacağını söyledi. Bahreyn Petrol Bakanı, ülkesinin bu alanın gelişimi için özel bir bütçe oluşturmadığını ve bu alanda uluslararası yatırımları çekmeye yöneleceğini belirtti.

Petrol Bakanı el-Halife dün düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, Bahreyn’deki ham petrol ve doğal gaz sahalarında üretim kapasitesini artırma çabalarının bir parçası olarak, deniz kaynakları gibi yeni kaynakların eklenmesinin yanı sıra petrol ve gaz aramalarındaki son gelişmeleri aktardı.

“Şirketlerle anlaşma imzalanacak”

Şuan bu katmanlarda bulunan doğal gaz rezervini çıkarmak ve işlemek için, ‘Halliburton’ ve ‘Schlumberger’ şirketlerinin verdiği tekliflerin değerlendirildiğini belirten Petrol Bakanı, yeni sahanın üretim kuyularının sondaja hazırlanması için ABD merkezli Halliburton ile ortaklık anlaşması imzalanacağını aktardı.

Ulusal Petrol ve Gaz Kurumu’nun, ulusal şirketlerle birlikte petrol ve doğalgaz arama programlarına devam edeceğini söyleyen Bakan el-Halife, uluslararası petrol şirketlerinin bu alandaki uzmanlığından yararlanmaya devam edeceğinin altını çizerek, bu hayati kaynağın, uluslararası petrol şirketleri ve yatırım fonlarının gelişim ve üretimine katkıda bulunacak bir yatırım fırsatı olduğunu belirtti.

Kaya sahası üretim daha uygun

Bahreyn Petrol Şirketi (Bapco) Keşif Müdürü Yahya el-Ensari, yaptığı açıklamada, “Yeni petrol sahasındaki kaya katmanlarının jeolojik özellikleri, petrol üretimine daha yatkındır. Bu yatkınlık, her bir kuyu için üretim oranlarının artmasına yardımcı olurken petrol sahasının ekonomik olarak daha faydalı olmasını sağlıyor” dedi.

Öte yandan ‘DİMAC’ Şirketi Başkan Yardımcısı John Hornbrook, Bahreyn Körfezi’nde beklenen miktarlarda hafif petrol ve doğalgaz ile ilgili mevcut bilgilerin analiz edilmesi sonrasında teknik bilgiler ışığında çalışmalar yapılacak. Hornbrook, bu keşfin, Bahreyn için petrol sahalarında teknolojiyi kullanarak elde ettiği büyük başarı anlamına geldiğini kaydetti. Sahadaki aramalar 2013 yılında başladı.