Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM, Yemen’deki gemiler üzerinde denetimi arttırıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir, BM’nin Yemen’e giden gemilere yönelik denetimi arttırma kararını ‘yeterli değil, ancak denetleme güçlenecektir’ şeklinde değerlendirdi.

Büyükelçi Şarku’l Avsat’a yaptığı konuşmada, “Gemi seferlerini gözlemlemeye daha fazla ihtiyaç var. Özellikle de Kızıldeniz ve çeşitli limanlara uğrayan küçük gemilere yönelik denetleme artırılmalı” ifadelerini kullandı.

BM ile Koalisyon arasında yaklaşık bir ay süren müzakerelerin ardından bu kararın alındığını aktaran Büyükelçi Al Cabir, buna rağmen sorumluluğun yerine getirilmediğini ifade etti.

“Yardım gemilerinde denetim arttırılacak”

Reuters’in önceki gün BM ve Suudi Arabistanlı yetkililerden aktardığına göre BM, herhangi bir silah kaçakçılığına mahal vermemek ve yardımların acil bölgelere en kısa sürede ulaşımını sağlamak için Yemen’e giden insani yardım gemilerinde denetimi arttırma kararı aldı.

Kararın, Husi milislerin Suudi Arabistan’a yönelik artan saldırıların ardından gelmesi dikkat çekti. Zira Koalisyon sözcüsünün yaptığı açıklamalarda, İran destekli Husi milislerin, geçen Salı Suudi Arabistan’a ait petrol tankerini hedef almasının yanı sıra şehirlere yönelik yaptığı saldırılarda 108 balistik füze fırlattığını belirtmişti.

BMGK’nın silah yasağı kararı uyarınca BM’nin oluşturduğu denetleme kurulundaki gözlemciler, Yemen’e giden kargo gemilerinin geçtiği Cibuti, Dubai ve Cidde gibi noktalarda yer alan limanlara odaklanmış durumda. Yemen’deki BM İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande, denetlemenin yoğunlaştırılmasına yönelik alınan kararla beraber denetleme cihazlarının yanı sıra gözlemci ve müfettiş sayısının da artırılması gerektiğini düşünüyor.

Gözlemcilerin sayısı artırılacak

Cenevre’de açıklamalarda bulunan Büyükelçi Al Cabir, BM’nin oluşturduğu denetleme kurulu üyeleriyle Riyad’ta bir toplantı yaptıklarını, kurulun çalışma şartlarını iyileştirmeye yönelik destek vereceklerini ifade etti. Al Cabir, denetleme kurulunda çalışan 4 müfettiş çalışanın sayısını 10’a, 6 gözlemcinin ise 16’ya çıkarılacağını ve gemileri denetlemede kullanılan teknolojik cihazların geliştirileceğini açıkladı.

Geçen Kasım ayında Şarku’l Avsat’a bilgi veren kaynaklar, Koalisyon tarafının uzun zamandır oluşturulmasını talep ettiği kurulun, bölgeye ziyareti sırasında Koalisyon yönetimiyle toplantı yapıldığını aktarmıştı.

Husiler, uluslararası güçler için de tehdit

Koalisyon, darbeciler tarafından kontrol edilen Hudeyde Limanının BM tarafından denetlemesini daha önce de defalarca talep etmişti. Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki de Husilerin sadece Suudi Arabistan deniz gücü için değil; Kızıldeniz ve Bab’ül Mendep sularında bulunan Uluslararası güçler için de tehdit oluşturduğunu vurgulamıştı.

Maliki, İran’ın Husilere balistik füze sağladığına dair kanıtları ortaya koyduğu konuşmasında, örgütün Hudeyde Limanı’nı silah kaçakçılığı için bir üs olarak kullandığını ifade etti.