Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Nahda Barajı toplantıları yeniden olumlu bir hava başladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Hartum: Ahmed Yunus

Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında dün Hartum’da başlayan toplantı olumlu bir havada gerçekleşiyor. Söz konusu müzakereler, Etiyopya’da Kahire ve Addis Ababa arasında yaşanan gerginliklerin ardından geçtiğimiz Kasım ayında askıya alınmıştı

Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ve Etiyopyalı mevkidaşı Workneh Gebeyehu’yu karşılamasının ardından yaptığı açıklamada üç ülkenin bir anlaşmaya varması konusunda umutlu olduğunu belirtti.

Toplantıların gün boyunca devam edeceğini ifade eden Gandur, medyanın, üç ülke arasında uzun bir süredir devam eden bu soruna çözüm bulma arayışlarımıza yardımcı olacağından emin olduğunu vurguladı. Toplantıların üç kapalı oturum şeklinde gerçekleştirileceğinin ifade eden Gandur, her oturumun sonunda sunum yapılacağın bildirdi.

Toplantıya üç ülkeden heyetler katıldı

Söz konusu toplantıya üç ülkenin dışişleri ve sulama bakanları, genel istihbarat başkanlarının yanı sıra üç ülkede bulunan bir grup uzman ve teknisyen de katıldı.

Gandur, Mısır ve Etiyopya ile yapılacak bir işbirliği sonucunda ‘halkın beklentilerini karşılayacak sonuçlara ulaşılabileceğini’ vurguladı. “Toplantıların yeniden başlatılması ‘işbirliğimizi’ destekliyor” şeklinde konuşan Gandur, müzakerelerin üç ülke liderinin onayıyla yeniden başlatıldığını belirtti.

“Olumlu sonuçlar elde etmek için katılıyoruz”

Etiyopya Dışişleri Bakanı Workneh Gebeyehu, “Toplantıya, halkımızın yararına olumlu sonuçlar elde etmek üzere katılıyorum. Önceki turlarda başladığımız sürece devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Görüşmelerde, son aşamalarına ulaşmış olan barajın yapımının Mısır ve Sudan’a etkileri ve Nil sularının paylarını etkilememesinin yolları tartışılıyor.