Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İbadi, Tokyo’da ‘yeniden imar’ çağrısını yineledi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen ve 30 ülkeden liderlerin yanı sıra sivillerin elinde bulunan silahları takip eden uluslararası kuruluşların bulunduğu Irak’ta Barış Zirvesi’ne katıldı. İbadi, zirvede, uluslararası topluma DEAŞ terör örgütüne karşı zafer kazanan Irak’ın yeniden imarı çalışmalarına aktif katılım çağrısı yaptı.

İbadi, zirvede yaptığı konuşmada, Irak’ın yeniden imarı için uluslararası stratejik ortaklık arayışında olduğunu belirterek, “Irak, dost ülkelerden teröre karşı savaşta harap olan Irak’ın yeniden imar edilmesi çalışmalarına aktif katılım bekliyor” dedi.

Japonya tarafından, dün yapılan açıklamada, teröre karşı savaş sonrası Irak’ın yeniden imarı çalışmalarına destek için 2 milyar Japon Yeni (330 milyon dolar) değerinde bir katkı sağlanacağı bildirildi. Destek açıklaması, Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin, önceki gün Tokyo’ya ulaşan İbadi ile düzenlediği toplantı sonrası geldi.

Abe ve İbadi, Tokyo’da düzenlenen Irak’ta Barış Zirvesi’ne ev sahipliği yaparken, Abe, zirvede yaptığı konuşmada, DEAŞ sonrası Irak’ta toplumsal barışın sağlanmasının önemine vurgu yaparak, “Japonya olarak, sağladığımız hibelerle Irak’ta yaşam seviyesinin yükseltilmesine katkı sağlamak istiyoruz. Iraklıların ellerindeki silahları devlete teslim etmesi için onları siyasete katılmaya teşvik ederek, istihdama destek vereceğiz. Böylelikle Irak hükümeti, ülkenin tamamına yayılan silahları kontrol etme imkanı bulacak” şeklinde konuştu.

İbadi ise Japonya’nın yeniden inşa aşamasında olan Irak’a sağladığı yardımlar için Abe’ye teşekkürlerini sunarken, “Bizler, Irak’ta barış ve güvenliğin sağlanmasına katkı sunarak, iş imkanları üretecek projeler için Tokyo’ya geldik. Japonya, ülkemizde demokratik devlet ve barışın inşası için yanımızda durarak bize destek veren ilk ülkelerdendir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Japonya Savunma Bakanlığı’nın, 2004 ve 2006 yıllarında, Irak’a gönderilen ancak ordunun eski Savunma Bakanı’na bilgi vermediği Japon kuvvetlerinin faaliyetlerine dair bilgi edindiğini bildirmesi, Başbakan Abe’ye yönelik eleştirileri artırdı. Abe, geçtiğimiz ay Japonya’da devlete ait gayrı menkullerin yasadışı yollarla satılmasının ortaya çıkması üzerine de büyük eleştirilere maruz kalmıştı. Son yapılan anketlere göre, skandal sonrası Abe hükümeti oy kaybına uğradı.