Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Erdoğan, Putin ile Duma’yı görüştü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşerek, Doğu Guta’daki saldırılarla ilgili endişesini dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan görüşmesinde Putin’e, özellikle Duma’da son günlerde çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan kimyasal saldırılara değinerek, Doğu Guta’ya yönelik tekrarlanan saldırılarla ilgili endişelerini ifade etti.

Kaynaklar, Suriye’deki gelişmelerin de ele alındığı bu görüşmede, ateşkesin devam etmesi, sivil ölümlerinin engellenmesi ve insani yardımların ulaştırılması için Ankara ve Moskova’nın birlikte çalışmasının önemi vurgulandı.

Ankara ve Moskova saldırıya farklı tepki verdi

Duma’ya yönelik kimyasal silah saldırısının ardından Türkiye ve Rusya’nın tutumları farklı oldu.

Ankara, saldırı nedeniyle Suriye rejimini suçlarken, Kremlin tarafından yapılan açıklamada, “Suriye’deki kimyasal saldırı hakkında, henüz soruşturma başlatılmadan ve onaylanmış bir bilgiye sahip olmadan sonuçlara ulaşmak yanlış ve tehlikeli” ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası Koalisyon Menbiç’e yeni askeri üsler kuruyor

Öte yandan Türk basını, ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte kararlaştırılan askeri eyleminin bir parçası olarak Menbiç’te daha önce kurduğu iki üssün dışında, DEAŞ’a karşı savaşan Washington liderliğindeki Uluslararası Koalisyon’un Fırat’ın doğusunda yeni askeri üsler inşa ettiğini duyurdu.

“ABD’nin nihai hedefini görmek istiyoruz”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Donald Trump ve diğer ABD’li yetkililerin Suriye’ye dair yorumlarıyla ilgili yaptığı açıklamasında, “ABD Başkanı ‘Suriye’yi çok yakında terk edeceğiz’ derken, bir diğer yetkili ‘Hayır. Biz kalıyoruz’ diyor. Tabii ki, bu çok fazla karışıklık yaratıyor. Biraz netlik görmek istiyoruz. Bir sonraki adımın ve nihai hedefin ne olacağına karar vermelerini görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ankara, ABD’den YPG unsurlarının Menbiç’ten çıkarılarak Fırat’ın doğusuna kaydırılması yönünde daha önce verdiği sözünü tutmasını isterken, bunun gerçekleşmemesi halinde Afrin’deki askeri harekatı Menbiç’e kadar uzatmakla tehdit ediyor.

Suriye’deki Mare Hastanesi Haziran ayı içerisinde hizmete açılacak

Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, Türkiye’nin, Fırat Kalkanı kapsamında kontrol edilen Suriye’nin kuzeyindeki bölgelerde hizmet çalışmalarını yoğunlaştırdığını, Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılan 75 yatak kapasiteli Mare Hastanesi’nin Haziran ayı içerisinde hizmete açılacağını söyledi.

Vali Tekinarslan, Mare Yerel Meclis Başkanı Fuad Abbas ve Sağlık Bakanlığı Suriye Görev Gücü Başkanı Dr. Hasan Şık ile yapımı süren hastanedeki çalışmaları inceledi.

Hastanenin temelinin yaklaşık 8 ay önce atıldığını ve binanın yüzde 95’inin tamamlandığını belirten Tekinarslan, Halep’in kuzeyinde yer alan Mare’nin tarım ve hayvancılık bakımından son derece verimli bir belde olduğunu söyledi.

Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılan 75 yatak kapasiteli hastanede, 1 yenidoğan yoğun bakım ünitesi, en son teknoloji ile donaltılmış 5 ameliyathane, klinik ve laboratuvarlar yer alırken, hastane yaklaşık 150 bin kişilik nüfusa sağlık hizmeti verecek.

Azez, Mare ve Souran ilçelerinde Türkiye’nin yaptırdığı yeni tesisler açıldı

Suriye’nin kuzeyinde, Fırat Kalkanı Harekatı ile temizlenen bölgelerde Türkiye’nin desteğiyle yaptırılan tesislerin açılışı gerçekleştirildi.

Suriye’de, Azez, Mare ve Souran ilçelerinde yaptırılan 4 sağlık merkezi, 2 yerel meclis binası, PTT şubesi, oyun parkı ve halk eğitim merkezinin açılışı, Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan’ın katılımıyla yapıldı.