Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yüzlerce Çadlı mülteci 10 yıl sonra ülkelerine döndü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Hartum: Ahmed Yunus

Çadlı göçmenler, 10 yıl sonra Sudan’ın Darfur şehrinde misafir edildi. Yüzlercesi ülkelerine döndü. Son mültecinin de ayrılmasının ardından ‘Mukjar’ olarak bilinen kampın kapanması bekleniyor.

Uluslararası Mülteci Ajansı’na göre Sudan Mülteci Temsilciliği, Mujkar Kampı’nda kalan 500 binden fazla Çadlı mülteciye Çad’ın doğusundaki merkeze dönmelerini sağlamak için gereken kolaylığı sağladı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Çad hükümetinin söz konusu mültecilerin topluma kazandırılması için ek yardımlarda bulunması bekleniyor.

Bir BM raporu, 12 yıl önce Çad’dan kaçan göçmenlerden biri olan 44 yaşındaki İsa Ebker’in “Mukjar Kampı’nda yaşadığı dönem boyunca günün birinde ülkeme döneceğime dair umudumu hiç kaybetmedim. Ailemle birlikte ülkeme dönebildiğim için kendimi şanslı hissediyorum” sözlerine yer verdi.

Ebker’in eşi Ayşe Abdullah, mültecileri Kamp’tan ülkelerine götürecek olan otobüse bindikleri sırada gözyaşlarını silerek titreyen sesiyle duygularını şu cümlelerle ifade etti:

“Çok ama çok mutluyum. Üçü Sudan’da doğan altı çocuğum, Çad’daki asıl köyleri ve akrabalarını görebilecekler. Ülkeme dönmekten başka bir şey istemiyordum. Hayallerimin hepsinin gerçekleştiğini hissediyorum.”

Mukjar Kampı, hükümet ile muhalefet arasındaki çatışmaların tırmanmasını takiben, mültecilerin Çad’dan bölgeye kaçışının ardından 2006 yılında kuruldu. Ülkelerindeki durumun düzelmesiyle dönüş taleplerine yanıt verildi. Çad, Sudan ve UNCHR, 2017’nin mayıs ayında Darfur’daki Çadlı mültecilerin dönüşlerinin gönüllü ve yasal olarak gerçekleştirilmesi için üçlü bir anlaşma imzaladı.

Sudan-Kenya ilişkileri

Kenya Devlet Başkanı Yardımcısı William Ruto, 3 gün sürecek resmi ziyareti kapsamında Sudan’a ulaştı. Ruto’nun söz konusu ziyaret süresince aralarında Sudan Başbakanı Bekri Hasan Salih’in de bulunduğu bir dizi üst düzey yetkiliyle görüşmesi bekleniyor.

Sudan’ın dışişlerinden sorumlu devlet Bakanı Muhammed Abdullah İdris, Hartum Havaalanı’nda dün yaptığı açıklamalarda Kenya Devlet Başkanı Yardımcısı’nın üç resmi görüşme gerçekleştireceğini ve Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ile de bir araya geleceğini bildirdi. İdris söz konusu ziyaretin önemini vurguladı. Bakan İdris yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güvenilir bir hal almasını ve işbirliği fırsatlarının genişlemesini bekliyoruz. Sudan – Kenya arasında enerji ve maden alanlarında ekonomik ilişkilerin ve ticari alışverişin gelişmesini umuyoruz.”