Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Vanuatu, Çin’in topraklarında askeri üs oluşturmak istediğini yalanladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Vanuatu Dışişleri Bakanı, Çin’in ülkesinde kalıcı bir askeri üs kurmak istediği yönündeki haberleri yalanladı. Açıklamayla birlikte Çin’in nüfuzunu artırmaya yönelik çabalarından dolayı endişeye kapılan bölge ülkelerini rahatlattı.

Avustralya gazetesi The Sydney Morning Herald, Çin’in bölgedeki Pasifik takımadalarında jeostratejik dengeyi değiştirebilecek kapasitede askeri üs kurma umuduyla Vanuatu ile temas kurduğunu yazmıştı.

İki bölgesel güç, Avustralya ve Yeni Zelanda bugün yaptıkları açıklamalarda söz konusu iddiayı doğrulamadı fakat Vanuatu ile ilişkilerin güçlendirildiğine dair açıklamalarda bulundu.

Gazetenin birçok kaynaktan aktardığı haberine göre Pekin emin adımlarda bölgede askeri üs kurma amacına ulaşmaya çalışıyor. Habere göre Pekin ilk adım olarak, gemilerinin düzenli olarak yakıt ikmali yapması için Vanuatu ile bir anlaşmaya varmaya çalışıyor.

Gazete ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda istihbaratının Çin’in bölgedeki hedefleri konusunda giderek daha fazla endişe duyduğuna dikkat çekerek, “Bu anlayış derinleştirilebilir” dedi.

Bu hafta sonu İngiltere Prensi Charles ile Vanuatu’yu ziyaret eden Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Canberra ve Port Vila arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirildiğini belirtti.
Bishop, “Çin tarafından Vanuatu’ya yapılan askeri herhangi bir teklife dair bir bilgim yok” diyerek, Ada yönetiminin böyle bir teklifin bulunmadığına yönelik açıklamasına dikkat çekti.

Bishop “Vanuatu ile çok iyi ilişkilerimiz var. Avustralya’nın Vanuatu için iyi bir stratejik ortak olacağına eminim” dedi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern gazetenin bu haberine yorum yapmayacağını ifade ederek, “Ancak Pasifik ve Yeni Zelanda’daki faaliyetlerimize devam edeceğimizi söyleyebilirim. Bu okyanusun askeri bir alan olmasına karşı bir hamle” diye konuştu.

Avustralya merkezli Louis Institute, Çin’in 2006 ve 2016 yılları arasında Pasifik bölgesindeki ülkelere 1,78 milyar dolarlık yardımda bulunduğunu aktardı.

Çin’in ülke dışındaki tek askeri üssü Cibuti topraklarında bulunuyor.