Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Griffits, Körfez turundan sonra Riyad’a dönüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in, Yemen’de barış sürecinin yeniden işletilmesi için yaptığı çalışmaları, 17 Nisan günü New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunacak. Söz konusu çalışmalar kapsamında Körfez gezisi yapan Griffiths, Yemen Meşru Hükümeti yetkilileriyle görüşmek üzere, bugün, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a dönmesi bekleniyor.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren Yemen Meşru Hükümeti kaynakları, Griffiths’in bugün, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve hükümet yetkililerinin yanı sıra, körfez yetkilileri ve Arap ülkelerinin Riyad Büyükelçileri ile görüşmek üzere, bugün, Riyad’a geleceğini aktardı.

Griffths’in, Riyad’da hükümet yetkilileriyle Sana, Muskat ve Abu Dabi’de gerçekleştirdiği görüşmelere dair detayları ele alacağı tahmin ediliyor. Edinilen bilgilere göre, Griffiths, Yemen’deki barış sürecinin yeniden başlatılması çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği görüşmelerden edindiği intibaları BMGK’ya sunacağı raporuna dair de hükümet yetkilileriyle istişarelerde bulunacak.

BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths, geçtiğimiz ay, Meşru Hükümet temsilcileri ile Riyad’da gerçekleştirdiği görüşmeler sonrası Husilerin kontrolündeki Sana’ya geçerek burada 8 gün boyunca, Husi liderlerin yanı sıra, eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in partisi olan Genel Halk Kongresi (GHK) yetkilileriyle toplantılar düzenlemişti.

Aden ziyaretleri ertelendi

Griffiths, Sana ziyaretinden sonra Yemen’in geçici başkenti Aden ve Meşru Hükümetin kontrolündeki Mukalla kentlerine de birer ziyaret gerçekleştireceğini açıklamış ancak daha sonra Cenevre’ye gitmişti. Griffiths, Cenevre’de yaptığı açıklamada Aden ve Mukalla ziyaretlerini lojistik ve güvenlik sorunları nedeniyle ertelediğini duyurmuştu.

Cenevre’de, Yemen’in Finansör Ülkeleri toplantısına katılan Griffiths, Cenevre dönüşü başladığı körfez gezisinde ilk olarak Umman Sultanlığı’nın başkenti Muskat’ta Ummanlı yetkililerin yanı sıra, Husiler ve GHK tarafından gönderilen temsilcilerle bir araya geldi.

Griffiths, Muskat’ta bulunduğu esnada yaptığı açıklamalarda, Yemen ve bölgedeki tüm taraflardan barış eğilimi gördüğünü ifade ederken, GHK’nın önde gelen yetkililerinden Ebu Bekir el-Kurbi de, Griffiths’in Yemen’de barışı sağlama vizyonunun güçlü olduğunu belirtti.

Griffiths’in ikinci durağı Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi oldu. BM Yemen Özel Temsilcisi, Abu Dabi’de BAE Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayed ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre, Griffiths, Yemenli taraflar arasında müzakerelerden önce bir barış ortamı oluşturmayı hedefliyor.

Husiler, barış ümidini zayıflatıyor

Yemen’deki tarafların barış için taviz verip vermeyeceği konusu ise henüz muğlak gözüküyor. Özellikle Husi militanların inatla barışı reddetmeleri umutları azaltıyor. Yemen Meşru Hükümeti ise barış sürecinin 2216 sayılı uluslararası karar temelinde sürdürülmesi ve Husi militanların silahlarını teslim ederek işgal ettikleri devlet müesseselerinden çekilmeleri konusunda ısrarcı davranıyor.

Bölgesel taraflar, Griffiths’in başarılı çalışmaları üzerine Yemen’de barışı sağlayacağı noktasında umutlanırken, Husi militanların Suudi Arabistan topraklarına yönelik balistik füze saldırıları barış ümidini azaltıyor.