Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Barnier, İngiltere’ye AB pazarında kalma çağrısı yaptı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avrupa Birliği’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier bugün yaptığı açıklamada İngiltere’nin konumunu değiştirmesi, Avrupa Ortak Pazarı ve Gümrük Birliği’nde kalması için 31 Aralık 2020 tarihine kadar zamanı olduğunu söyledi.

Barnier, Belçikalı Le Soir gazetesine verdiği demeçte bunun AB’de ayrılmasının ardından İngiltere ile daha iyi bir ilişki kurulmasına imkan sağlayacağını ifade etti.

Brexit Başmüzakerecisi açıklamasının devamında “Müzakerelerde gelinen son aşamaya göre Avrupalı birçok müzakereci İngiltere’nin kırmızı çizgileri göz önüne alındığında, Kanada, Kore ve Japonya ile yaptığımıza benzer bir serbest ticaret anlaşması ortaya çıkacağını söylüyor” dedi. Kaydedilen ilerleme ve ayrılık şartlarına ilişkin ön anlaşmaya rağmen, İngiltere’nin çıkışı ile ilgili müzakerelerin bitmediğine dikkat çekti.

Barnier “İngiltere kırmızı çizgilerini düzenlerse biz de kırmızı çizgilerimizi yeniden gözden geçireceğiz. Bugüne kadar bu yönde bir açıklama duymadım ancak her şey mümkün” diye konuştu. İngiltere ve AB arasındaki ilişkilerin Norveç modeli gibi olabileceğine işaret etti.

Norveç, Ortak Pazar’a açık durumda ancak karar yetkisi bulunmuyor. AB’nin Ortak Pazar konusunda verdiği kararlara saygı duymak zorunda olan Norveç pazarın gelişimine mali katkıda bulunuyor. Ayrıca, AB Ortak Pazarı’ndaki malların, hizmetlerin, sermayenin ve bireylerin hareket özgürlüğüne de saygı duyması gerekiyor.

Ancak İngiltere’deki Brexit yanlıları bu durumu reddediyor.

Londra daha önce yaptığı açıklamalarda Brexit ile birlikte Avrupa Ortak Pazarı ve Gümrük Birliği’nden de çıkacağını birçok kez tekrarlamıştı.

İngiltere, 30 Mart 2019 tarihinde AB’den ayrılacak. Fakat 31 Aralık 2020’ye kadar AB Ortak Pazarı ve Gümrük Birliği’nde kalkmaya devam edecek. Geçiş sürecinin Brexit’in olumsuz etkilerinin azalması için 21 ay sonra sona ermesi öneriliyor.

Ekim 2018’den önce çözülmesi gereken iki muallak konu mevcut. Hükümet ittifakı; Kuzey İrlanda’daki şiddeti sona erdiren Hayırlı Cuma anlaşmalarını koruma ve Ortak Pazar’ın iç birliğine saygı duyma konuları muallak kaldı.
Barnier, son olarak, “İrlanda’da sorunu yaratan, İngiltere’nin AB’den çıkma kararıdır. Ancak çıkışı ile Ortak Pazar ve Gümrük Birliği’nden çıkma zorunluluğu bulunmuyor” dedi.