Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Derne halkı kurtarılmayı bekliyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Libya Ulusal Ordusu Basın Bürosu yaptığı açıklamada, ordunun Derne kentini kurtarmak için harekete geçeceğini belirterek, kentteki sivillerin orduyu teröristlerden kurtarmasını istediklerini söyledi.

Açıklamada Derne’nin kurtuluşu için yapılan acil toplantıya bazı ordunun liderlerinin ve Binbaşı General el-Hassi’nin de katıldığını belirtti.

Ülkenin tam ortasındaki ordu güçlerinin kontrolü dışındaki tek şehir olan Derne, kendilerini “Derne Mücahitleri Şura Konseyi” olarak nitelendiren İslamcı milislerin kontrolü altında. Ordu, El Kaide’ye bağlı olan militanları terörist olarak tanımlıyor.

2015 ortalarından bu yana, Hafter’in önderliğindeki Libya ordu kuvvetleri, Derne kentine kara ve deniz kuşatması uyguladı ve insani yardım haricinde sivillerin kente giriş-çıkışlarını yasakladı.

Derne Mücahitleri Şura Konseyi, İslami gruplar tarafından, General Halife Hafter’in, “Bingazi’yi aşırı gruplardan temizlemek amacıyla” başlattığını ileri sürdüğü operasyona karşı 12 Aralık 2014’te kurulmuştu. Konsey, 2016 Nisan’da kentte kontrolü sağlamıştı.

Hafter, 1 Nisan’da yaptığı açıklamada, Mağrib El-Kaidesi’yle bağlantılı olduğu gerekçesiyle terör örgütü olarak nitelendirdiği Derne Mücahitleri Şura Konseyi’nin kontrolündeki, abluka altındaki Derne’ye yönelik operasyonun yaklaştığını duyurmuştu.

Temmuz 2017’de Bingazi’nin kontrolünü ele geçirdiğini ilan eden Hafter, o dönemde de operasyonların sırasıyla Derne, Sebha, Misrata ve Trablus’u “özgürleştirene” kadar devam edeceğini açıklamıştı.

Derne Mücahitleri Şura Konseyi, 2015 yılında terör örgütü DEAŞ’tan aldığı Derne kentini elinde tutuyor. Derne, ülkenin doğusunda Hafter güçlerinin kontrolünde bulunmayan tek kent durumunda. Konsey, İslamcı gruplar tarafından, General Hafter’in, “Bingazi’yi aşırı gruplardan temizlemek amacıyla” başlattığını ileri sürdüğü operasyona karşı 12 Aralık 2014’te kurulmuştu.