Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Riyad ve Madrid’ten Duma’da kimyasal silah kullanılmasına kınama | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan ve İspanya, iki ülke arasındaki ilişkilerdeki ilerlemeden memnuniyet duyduklarını duyurdu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın İspanya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Riyad ve Madrid tarafından bugün yapılan ortak açıklamada her iki ülke de Suriye’nin Duma kentinde kimyasal silah kullanılmasını kınayarak uluslararası toplumdan bunun hesabını sormasını talep etti.

İspanya, Husi milislerinin Suudi Arabistan şehirlerini hedef alarak balistik füze ile saldırı gerçekleştirmesine yönelik yaptığı yineledi. Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2015 yılında aldığı ve Husiler de dahil olmak üzere Yemen’de yasadışı milislere silah temin etmenin yasaklandığı 2216 sayılı karara uyulmasının önemini vurguladı.

Yapılan ortak açıklamada, “ Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 11-12 Nisan 2018 tarihleri arasında iki dost ülke arasındaki ilişkileri, ortak çıkarlarını desteklemek ve aralarındaki işbirliği alanlarını güçlendirmek amacıyla İspanya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir” ifadeleri yer aldı.

Ziyaretin başında, İspanya Kralı 6. Felipe, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı kabul etti. Madrid’deki Kraliyet Sarayı’nda Veliaht Prens onuruna bir öğle yemeği verdi. İspanya Kralı ayrıca Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Zarzuela Sarayı’nda ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Veliaht Prens, İspanya Kralı’na Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in selamlarını iletti.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, temasları çerçevesinde İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile de bir araya geldi. Taraflar, ikili ilişkiler konusunda her alanda kaydedilen ilerlemelere dair memnuniyetlerini dile getirdi. İki ülke ve halkları arasındaki dostluk çıkarları için bu ilişkileri daha da derinleştirmenin önemi vurgulandı.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman ayrıca Madrid’deki askeri merkezde İspanya Savunma Bakanı Maria Dolores de Cospedal ile de bir araya geldi.

Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler ve işbirliği alanları gözden geçirildi. Askeri ve savunma alanlarının daha da geliştirilmesi ele alındı. Ortadoğu ve Uluslar arası alandaki gelişmelerin yanı sıra Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 projesine uygun teknolojik fırsatlar gündeme geldi. Ayrıca terörle ve radikalizmle mücadelenin gerekliliği vurgulandı.

Veliaht Prens ve İspanya Başbakanı bugün iki ülke arasında tüm alanlardaki ilişkilerin daha fazla ilerletilmesi için ana mekanizma olacak güçlü ortaklığın varlığına vurgu yaptı. İspanya’nın özellikle yenilenebilir enerji de dahil olmak üzere enerji, altyapı, ulaşım, turizm, kültür, eğlence, bilim, teknoloji ve savunma alanlarında zengin ve gelişmiş deneyimleriyle Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 projesine katkıda bulunmasına vurguda bulunuldu. Taraflar arasında her iki ülkede de ek yatırım fırsatları yaratmanın yolları ele alındı.

İspanya, Suudi Arabistan’da gerçekleştirilen ve Suudi halkının gelişiminde yeni ufuklar ve fırsatlar açan reformlara övgüde bulundu.

Savunma, hava taşımacılığı, eğitim, kültür, teknoloji ve kalkınma alanlarında ikili işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla çeşitli anlaşmalar ve mutabakat muhtıraları imzalandı.

Taraflar, uluslararası ve bölgesel konularda iki ülke arasındaki işbirliği, siyasi, kültürel ve diyalogun önemini vurguladı. Bu konular arasında uluslararası güvenlik, bölgesel istikrar, insani meseleler, terörizm ve radikalizme karşı mücadele yer alıyor.

Avusturya, Suudi Arabistan ve İspanya’nın girişimi ile çatışmaları önleme aracı olarak kültürlerarası diyalogu teşvik etmek, arabuluculuk ve barışı koruma çabalarına katkıda bulunmak, dünyadaki radikalizm ve terörizme karşı dinler arası ve kültürlerarası diyalogu entegre etmek amacıyla, Kral Abdullah bin Abdulaziz Uluslararası Dinler ve Kültürler Arasındaki Diyalog Merkezi kuruldu.

Bölgesel ve uluslararası konularla ilgili olarak iki taraf Sahel’de güvenlik ve kalkınmanın artırılmasının gerekliliği üzerine iki ülke arasında fikir birliğine varıldı.

Ayrıca Birleşmiş Milletler kararları ve Arap Barış Girişimi’ne uygun olarak Filistin-İsrail çatışmasına barışçıl bir çözüm bulmanın önemi vurgulandı.

Suriye konusunda ise her iki taraf Cenevre Sözleşmesi ve BMGK’nın 2015 yılında çıkardığı 2254 sayılı karara dayalı siyasi bir çözümün gerekliliğinin altını çizdi. Her iki ülke de Suriye’nin Duma kentinde kimyasal silah kullanılmasını kınayarak sorumlularından hesap sorulması gerektiğini üzerinde durdu.

Irak da görüşmedeki gündem maddeleri arasındaydı. Suudi Arabistan ve İspanya, Irak Başbakanı Haydar İbadi hükümetinin Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle DEAŞ terör örgütüne karşı elde ettiği zafere değindi. Ayrıca uluslararası toplum tarafından Irak’ın yeniden imarı konusunda 12 Şubat 2018’de Kuveyt’te gerçekleştirilen uluslararası konferanstan övgüyle bahsedildi. Her iki taraf da Irak’ta daha fazla barış ve istikrar sağlanması dileğini beyan etti.

Taraflar, Yemen’e ilişkin de görüşlerini aktardı. İki ülke, Yemen konusunda BM Genel Sekreteri Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’e 2015 yılında BMGK tarafından alınan 2216 sayılı karara dayalı siyasi çözüm üretme çabaları konusunda desteklerini dile getirdi. İspanya, Husi milisleri tarafından Suudi Arabistan’ın çeşitli şehirlerinin hedef alınarak balistik füzelerle saldırılmasına yönelik yaptığı kınamayı yineledi. BMGK’nın 2015 yılında aldığı ve Husiler de dahil olmak üzere Yemen’de yasadışı milislere silah temin edilmesinin yasaklandığı 2216 sayılı karara uyulmasının önemini vurguladı. Söz konusu silahları temin edenlerden uluslararası kararlara uymaları talep edildi. İki taraf da Yemen’de gerekli insani yardımın sağlanması konusunda desteklerini dile getirdi. İspanya, Krallık’ın, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından finanse edilen Yemen halkına kapsamlı insani yardım sağlama planından da övgüyle bahsetti.

Her iki ülke ayrıca İran’ın diğer ülkelerin iç meselelerine müdahale etmeme ve terörist milislere herhangi bir şekilde destek vermeme ilkesine bağlı kalmasının önemini vurguladı. İran’ın balistik füzelere ilişkin uluslararası kararlara uymasını ve nükleer silah edinmemesini talep etti.

Taraflar son olarak Suudi Veliaht Prensi’nin ziyareti sırasındaki müzakerelerin sonuçlarından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ortak ilgi alanları ve aralarındaki görüş alışverişini uluslararası barış çıkarları doğrultusunda her alanda sürdürmeye olan bağlılığa vurguda bulundular.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, gösterdikleri sıcaklık ve misafirperverlik için İspanya Kralı 6. Felipe’e ve İspanya Başbakanı’na teşekkürlerini sundu.