Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

3’lü ittifak Suriye’deki askeri noktalara saldırı düzenledi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump bu sabah, İngiltere ve Fransa ile koordineli olarak Suriye’de kimyasal silah programına bağlı hedeflere yönelik saldırı emri verdiğini açıkladı. Saldırılar, geçtiğimiz hafta sonu Duma’ya yapılan kimyasal saldırıya karşılık olarak yapıldı.

Trump, Suriye rejiminin önemli müttefikleri Rusya ve İran’ı hedef alarak “Ne tür bir millet, masum kadın, çocuk ve erkekleri kitlesel olarak katleden bir suçluyla bağlantılı olmak ister ki? ABD saldırılarının nedeni Rusya’nın Suriye diktatörünü dizginlemekte aciz kalmasıdır” dedi.

Trump’ın operasyon açıklamasıyla birlikte Şam’da bombardıman sesleri duyuldu.

Suriye Gözlemevi’ne (SOHR) göre koalisyon saldırıları Şam ve çevresindeki Bilimsel Araştırma Merkezi, askeri üsler ve karargahları hedef aldı.

“Operasyon kararı, İngilizlerin güvenliği için alınmıştır”

İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiliz ordusunun belirli alanları hedef aldığını doğruladı. May yaptığı açıklamada “Suriye rejimini kimyasal silah kullanmaktan caydırmak için güç kullanmak dışında pratik bir alternatif yoktu. Harekat, bölgede gerilimleri tırmandırmayacak ve sivil kayıpları önlemek için mümkün olan her şeyi yapacak sınırlı ve hedefli bir darbe niteliğindedir. Güçlerimizin ortak katılımı ile yapılan bu askeri operasyon kararı, İngilizlerin güvenliği için alınmıştır” diye konuştu.

İngiliz Savunma Bakanlığı, Batı Humus’taki askeri tesislerin Esed rejiminin kimyasal saldırısına karşılık olarak vurulduğunu ve bombalanmasında Shado füzelerinin kullanıldığını açıkladı.

Kimyasal saldırıları görmezden gelemedik

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kimyasal silah kullanımının tolere edilemez bir saldırı olduğunu vurgulayarak, Fransız güçlerinin Suriye’deki askeri operasyona katıldığını açıkladı.

Beyaz Saray, elde edilen bilgilere göre Suriye rejiminin kimyasal saldırıda sarin gazının yanı sıra klor gazı kullandığını da belirtti.