Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trump’ın avukatı fırtınanın ortasında | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatlığını yapan Michael Cohen’in bürosu, özel savcı Robert Mueller’in yürüttüğü geniş soruşturmayla ilişkili bir ABD adli soruşturmasına tabi tutuldu. Rusya birimlerinin, 2016 yılındaki seçimler sırasında cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın lehine ABD’li bazı isimlerle iş birliği yaptığı ve seçimlere müdahalede bulunduğu iddialarını soruşturan Robert Mueller, bu süreç içerisinde yeni belge ve materyallere ulaştı.

Geçtiğimiz Cuma günü yayınlanan bir adli belgede, ABD yargısının aylarca müvekkili ile ilgili “skandalları yok etmek için mali çözümler uygulamak” ile suçlanan avukat Cohen’e dair davalara ilgi göstermediğini ortaya koydu. Belge, Manhattan’daki federal bölge savcısı Geoffrey Berman’ın Cohen’in e-postalarını aylardır incelediğini gösterdi. Nitekim soruşturmacıların, kendi çıkarlarına yarayan suçlar işlediklerine dikkati çeken belgeye göre, “ceza soruşturması” çerçevesinde gerçekleşen bu gözetim, avukatın ‘herhangi bir yasal işlem yapmadığını’ açığa çıkardı.

Avukat Michael Cohen, Kasım 2016’da susması karşılığında porno yıldızı Stormy Daniels’a 130 bin dolar ödediğini açıkça kabul etti. Daniels ise 2006- 2007 yıllarında Trump ile ilişkiye girdiğini itiraf etmişti. Trump ise Stormy Daniels ile bir ilişkisi olduğu iddialarını reddederek, söz konusu anlaşmadan haberdar olmadığını savunmuştu.

The New York Times gazetesinin haberine göre, yayıncı David Becker, Daniels’ın Trump ile ilişkide bulunduğunu söyleyen “Playboy” dergisinin yıldızı manken Karen McDougal’ın ifadesi hakkında Cohen’e danışmış olabilir. Aynı şekilde National Enquirer dergisinin bu özel itirafları 150 bin dolara satın aldığı ifade edildi.

The New Yorker dergisi de kimliğini açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı haberinde, National Enquirer’ın röportajı Trump’ı korumak için yayınlamamayı kabul ettiğini, ancak ilgili kişilerin bu durumu reddettiğini vurguladı.

Diğer taraftan The New York Times, Trump’ın geçtiğiniz Cuma günü Michael Cohen ile görüştüğünü ve ‘dinlendiği gerekçesiyle’ avukatının pozisyonunu gözden geçirdiğini yazdı. Ancak aktarılana göre, söz konusu temas soruşturma kapsamında bulunmuyor.

Cohen’in skandallar konusundaki arabuluculuk imajı, geçtiğimiz Cuma günü avukatın, Cumhuriyetçi parti liderinin ilişkisi konusunda sessiz kalması için Playboy’daki eski bir mankene 1,6 milyon dolar ödeme yaptığı yönündeki ifadelerin ardından daha da netlik kazandı. Nitekim Trump’ın 2016 seçim kampanyasını finanse eden Cumhuriyetçi Ulusal Komite’nin Finans’tan sorumlu Başkan Yardımcısı Elliot Broidy de bu iddiaların ortaya çıkmasından sonra Cumhuriyetçi Ulusal Komite’nin Başkan Yardımcılığı görevinden ayrıldı.

Öte yandan Cohen’in avukatları, özel savcı tarafından yürütülen soruşturmada el konulan bazı belgelerin göz ardı edilmesi için yargıya başvuruda bulundu. Öyle ki bu belgelerin çoğunun bir avukat ve müvekkili arasındaki yazışmaların gizliliğini kapsadığına, dolayısıyla yargının bunları kullanamayacağına dikkat çekildi.

Bu çerçevede yargının, bu belgelerden hangisinin gizli olup olmadığını belirlemesi ya da bunu belirlemek üzere bağımsız bir uzman tayin edilmesi umuluyor. Aynı şekilde Adalet Bakanlığı temsilcileri, normal prosedürlerin takip edileceğini umduğunu dile getirdi.

Geçtiğimiz Cuma günü yürütülen duruşmaya göre, Trump’ı temsil eden avukat Joanna Hendon, başkanın Cohen’in müvekkili olarak ele aldığı ve yazışmaların gizliliğini kapsayan bu uygulamalara “önem gösterdiğini” ifade etti.

Diğer taraftan Hakim Kemba Wood, davayı Pazartesi gününe erteledi. Belgelerin nasıl ayrıştırılacağına karar verilmesi için beklendiğini ifade edildi. Aynı şekilde Cohen, twitter aracılığıyla paylaştığı bir mesajda Trump’a olan sadakatini yinelerken, “Başkanımızı her zaman koruyacağım” ifadelerine yer verdi.