Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Fransa ve İngiltere parlamentoları hükümetlerini sorguluyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiltere Başbakanı Theresa May, Suriye’ye düzenlenen hava saldırılarının onaylanması kararı hakkındaki soruları “Kimyasal silah kullanımının normalleşmesine izin veremeyiz” diye yanıtladı.

Gelecekte kimyasal silah kullanılması durumunda yeni bir saldırı düzenlenme ihtimali üzerine sorulan soruya karşılık olarak, “Kimse, kimyasal silah kullanımının normal olduğu bir durumu kabul etmeyeceğimizden şüphe duymamalı” dedi.

Pazartesi günü Fransa ve İngiltere hükümetleri parlamentolarında, Suriye’ye yapılan Batı saldırılarının meşrutiyeti hakkında sorulan soruları yanıtladı.

Fransa milletvekilleri saat 15:00 sularında, İngiltere milletvekilleri ile eş zamanlı olarak konuyu tartıştı. Parlamentoda halen İngiltere’nin Irak’a gerçekleştirdiği 2003 yılındaki müdahale tartışılmaya devam ediliyor.

Saldırılar, iki ülke siyasetinde tartışmalara neden oldu. Muhalif milletvekilleri, BM çatısı altında düzenlenmediği sürece bu saldırıların yasadışı olduğunu savundu.

Fransa’daki aşırı sağcı Ulusal Cephe milletvekili Marine Le Pen “Cumhurbaşkanı, uluslararası hukuku ihlal ettiğini biliyor. Uluslararası meşruiyet kavramını yaratmaya çalışıyor” sözleri ile tepki gösterdi.

İngiliz İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de tepkisini “İngiltere, ateşkes için lider rol oynamalı ve Washington’ın emirlerini reddetmeli” sözleri ile gösterdi.

Milletvekillerinin gündeminde saldırıların parlamento onayı olmadan gerçekleşmesi de var.

Söz konusu saldırı kararı, ABD Başkanı Donald Trump için sorun teşkil etmiyor. Fransa’da da anayasa, cumhurbaşkanına yurt dışında müdahale etme yetkisi veriyor. Ancak İngiltere için durum daha karışık.

Teoride Theresa May, parlamentoya başvurmadan askeri harekâta onay verme gücüne sahip. Ancak 2003 yılından Irak’a müdahale edildiğinden bu yana yurt dışında herhangi bir askeri operasyon için parlamentoda oylama yapılması esası dikkate alınıyor.

Corbyn, “Bu saldırıların meşruluğu dikkate alınmalı” diyerek parlamentonun hükümet tarafından verilen askeri müdahale kararına karşı koymasını sağlayan yeni kararların kabul edilmesini talep etti. Corbyn, “Parlamentoya danışılması ve onayının alınması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Fransa’da ise Macron, bu saldırıların Suriye’ye karşı bir savaş ilanı anlamına gelmediğini, böyle bir kararın ‘savaş kararını parlamentonun vereceğine işaret edilen anayasanın 35. maddesinde aykırı olduğu anlamına geleceğini belirtti.

Aynı maddede sınır ötesi bir askeri operasyon düzenlendiğinde 3 gün içinde hükümetin meclis’e bilgi vermesi gerektiği de ifade ediliyor.

Parlamenterlerin, Macron’un “Trump’ı Suriye’de kalması konusunda biz ikna ettik. Bu saldırılar Suriye’deki krizin ana aktörleri olan Türkiye ve Rusya arasında çatlaklara neden oldu” açıklamalarını gündeme getirebileceği belirtiliyor.