Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rus gazeteci, Suriye’ye yönelik araştırmalarının sonrasında öldü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

32 yaşındaki Rus Araştırmacı Gazeteci Maksim Borodin dün öldü. Suç davaları ve yolsuzluk dosyaları ile ilgilenen, ayrıca Suriye’deki ‘paralı Rus askerlerinin’ katıldığı savaş hakkında haberler yapan Borodin, geçen perşembe günü Yakaterinburg’daki bir apartmanın 5. kat balkonundan düşmesinin ardından hastaneye kaldırılmıştı.

BBC’ye göre yerel analistler, olay yerinde herhangi bir intihar mektubu bulunamadığını bildirdi. Bunun bir cinayet olma olasılığının da düşük olduğu kaydedildi.

Borodin’in arkadaşlarından biri, ölümünden bir gün önce dairesinin güvenlik güçleri tarafından çevrelendiğini aktardı. Borodin’in dürüst ve samimi bir gazeteci olduğunu söyleyen arkadaşı Vyacheslav Bashkov, 11 Nisan sabah saat 5 sularında Borodin’in kendisini aradığını, evinin balkonunda silahı, merdivenlerde de kamuflajlı maskeli kişilerin olduğunu söylediğini belirtti.

Borodin’in bir avukat hakkında araştırma yaptığını ifade eden Bashkov, ilerleyen saatlerde arkadaşının kendisini yeniden arayarak yanıldığını ve söz konusu güvenlik görevlilerinin bir tatbikata katıldıklarını söylediği bildirdi.

Rus gazeteci, komşuları tarafından hastaneye kaldırıldı. Bölge yetkilileri, Borodin’in dairesinin kapılarının içeriden kilitli olduğunu bunun da daireye kimsenin girip çıkmadığını gösterdiğini aktardı.

Borodin’in muhabiri olduğu Novy Den web sitesinin genel yayın yönetmeni, ölümünün bir kaza olduğunu düşünmediğini ve intihar etmesi için herhangi bir sebebinin bulunmadığını ifade etti.

Gazeteci son haftalarda ‘Wagner Grubu’ diye anılan ve Suriye’de 7 Şubat günü ABD güçleriyle girişilen bir çatışmada öldükleri söylenen Rus paralı askerleriyle ilgili haberler yapıyordu.

ABD’nin Eski İstihbarat Başkanı Mike Pompeo, Deyrizor bölgesindeki çatışmada çok sayıda Rus paralı askerinin öldüğünü söylemişti. Paralı askerler rejime bağlı güçlerle birlikte görünüşte ABD’nin müttefiki olan Suriye Demokratik Güçleri karargâhına bir saldırı düzenlemişlerdi.

Rusya yaşananlardan haftalar sonra olayda onlarca Rus paralı askerinin öldüğünü kabul etti. Ancak bunların ‘asker’ veya düzenli bir güç olmadığını vurguladı.

Borodin geçen ay yaptığı bir haberde olayda ölenlerden üçünün Urallar’ın Sverdlovsk Oblastı bölgesinden olduğunu yazmıştı.