Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İbadi ve Allavi, Kürdistan’da şanslarını deneyecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İbadi ve Allavi, Kürdistan’da şanslarını deneyecekler. Irak’ta 2003 yılından bu yana düzenlenen parlamento seçimlerinde bu yıl ilk kez, 3 Arap koalisyonu birden Kürdistan bölgesinde seçim yarışına girecek. Önümüzdeki ay düzenlenecek seçimlerde, Başbakan Haydar el-İbadi liderliğindeki “Zafer” koalisyonu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad el-Allavi liderliğindeki “Ulusal” koalisyon ve Ammar el-Hekim liderliğindeki “Ulusal Hikmet” koalisyonu da Kürdistan bölgesinde aday gösterecek.

Gözlemciler, Arap koalisyonlarının Kürdistan bölgesinde herhangi bir parlamento sandalyesini kazanamayacağını belirtmesine rağmen Ulusal Hikmet Koalisyonu Resmi Sözcüsü Muhammed Cemil el-Miyahi, koalisyonun Süleymaniye’de bir sandalye kazanabileceği görüşünde. Miyahi, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, “Herhangi bir sandalye kazanamasak da, bölgede ofislerimiz mevcut. Biz ülke genelinde ulusal bir proje önermek istiyoruz” şeklinde konuştu

Kürtlerin Bağdat’ta güvenilir bir müttefik bulma çabaları

Bazı Kürt siyasetçilerin Arap koalisyonları listelerinde seçime girmeyi tercih ettiğine değinen Miyahi, bunun sebebinin “Kürtlerin Bağdat’ta güvenilir bir müttefik bulma çabalarından ileri geldiğini belirterek, bazı siyasetçilerin Arap koalisyonlarının Kürtlerin talepleri için bir sigorta olarak gördüğüne” işaret etti.

Röportajında, Eylül ayında gerçekleşen Kürdistan referandumunun Bağdat tarafından engellenmesinin seçimlere etki yapıp yapmayacağına dair değerlendirmede bulunan Miyahi, “Krizin muhatabı Kürt vatandaşlar değil bazı Kürt siyasetçilerdi. Bugün yeni kurulacak hükümetin temel taşlarını belirlemek için Kürtlerle diyalog halindeyiz. Bizim sadece Süleymaniye’de seçimlere girerek, Erbil ve Duhok’ta aday göstermememizin sebebi söz konusu bölgelerde yeterli imkanı bulamamamızdır” ifadelerini kullandı.

Seçimlere Ulusal Hikmet Koalisyonu listesinden girecek olan Kürt siyasetçi Şükran Cihad ise Şarku’l Avsat’a aday olma sürecini şöyle anlattı; “Ulusal Hikmet listesinden aday olmaktan dolayı çok mutluyum. Akrabalarım ve ailem aday olmam için beni cesaretlendirdi. Başlangıçta Kürdistan Demokrat Partisi’nden aday olmayı düşünüyordum ama son anda kararımı değiştirerek Ulusal Hikmet listesinden aday olma kararı verdim.”

Ailesi Erbilli olan ancak Bağdat’ta doğup büyümüş Kürt jenerasyonundan gelen Cihad, 2007 yılında yaşanan şiddet olaylarından sonra Erbil’e taşınmıştı. Cihad, Arap koalisyonu listesinden aday olması nedeniyle halktan ya da Kürt siyasetçilerden herhangi bir baskı görmediğini dile getirerek, “Kürt halkı İyad Allavi gibi bir isim tarafından öncülük edilen laik bir koalisyonun adayı olmama karşı çıkmaz” dedi.

“Zafer koalisyonu ulusal bir harekettir”

Öte yandan, İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonunun Resmi Sözcüsü Derviş el-Adli, koalisyonun Kürdistan’da aday göstermesine dair Şarku’l Avsat’a yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı; “Zafer koalisyonu ulusal bir harekettir. Etnik ya da mezhepçi bir siyaset gütmez. Bu ilkeden hareketle adaylarımızı Irak’ın bütün kentlerinde dağılacak şekilde belirledik. Bütün kentlerde seçim listelerimiz var. Zafer Koalisyonunu özel kılan şey siyasi parti ve oluşumlara dayanmamasıdır. Biz bütün bölgelerde sevilen kişileri aday gösterdik. Yeterli gördüğümüz herkesin adaylık başvurusunu kabul ettik” şeklinde konuştu.

Referandumdan sonra Zafer Koalisyonunun Kürdistan’da nasıl karşılanacağı hakkında da görüş belirten el-Adli, “Şu anda bunu konuşmanın yeri ve zamanı değil. Önemli olan bizim ulusal bir yapımızın olmasıdır. Irak’ın bütün bölgelerinde seçmenlerin en iyi adayı seçmesi için alternatiflerinin çok olmasını istiyoruz” dedi.

Irak Kürdistanı’nda, oyların büyük kısmını eski Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve geçtiğimiz Ekim ayında vefat eden Celal Talabani’nin kurduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) topluyordu. Bölgede, son seçimlerde KDP ve KYB ile birlikte Komela İslami de parlamentoya temsilci gönderirken, 2014 yılındaki seçimlerde daha önce KDP’den ayrılan Noşirvan Mustafa tarafından kurulan Değişim Hareketi de (GORAN) sandalye kazanmayı başarmıştı.