Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Avn: Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşü istikrarı geri getirecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Suriyeli mültecilerin güvenli bölgelere dönüşünün, Lübnan’da yeniden istikrarın sağlanmasına önemli ölçüde katkıda bulunacağını söyledi. Öte yandan geçtiğimiz yılın sonunda uzlaşı anlaşması kapsamına giren yüzlerce göçmen, sınırdaki Şeba kasabasından Beyti Cin’e ulaştırıldı.

Lübnan Ulusal Bilgi Ajansı’nın verdiği bilgilere göre Suriye’ye ait 15 otobüs, Lübnanlı kamu güvenliğinin denetimi altında daha önce hazırlanan listeler uyarınca yaklaşık 500 Suriyeli göçmeni bir saat gecikme sonrasında bölgeye ulaştırdı.

Bu dönüş konusunda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), süreçten haberdar olduğunu fakat katılmadıklarını açıkladı. UNHCR tarafından yapılan açıklamada, ekiplerin, mültecilerin dönüşlerinin gerçekleşeceği şartları değerlendirmek için göçmenler ve ilgili yetkililerle görüştüğü belirtildi. UNHCR, ayrıca kendilerine sunulan bilgileri dikkatlice inceledikten sonra mültecilerin, baskı altında kalmaksızın hür iradeleri ile aldıkları ülkelerine dönme kararlarına saygı duyulduğunu bildirdi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Lübnan’da bulunan mültecilerin Suriye’deki güvenli bölgelere dönmesinin Lübnan’da yeniden sosyal istikrarın sağlanmasına önemli ölçüde katkıda bulunacağını vurguladı. Bu istikrarın sağlanmasının diğer devletlerin özellikle de ABD’nin yardımına dayandığını belirtti.