Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrailli bakan İran üzerinden Esed’i tehdit etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakınlığı ile bilinen İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, İran’a, Suriye üzerinden İsrail’e savaş açması yönünde izin verdiği takdirde, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in hayatının tehdit altında olacağını söyledi.

Likud Partisi’nden İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Wanet haber sitesinde yer alan bir videoda, “Esed, İran’ın ya da başka bir tarafın Suriye toprakları üzerinden İsrail’e savaş açmasına izin vermesi halinde bütün sorumluluğu kabul etmiş demektir” ifadelerini kullandı.

İsrail Güvenlik Kabinesi’nin de bir üyesi olan Steinitz, söz konusu videoda sözlerini şöyle sürdürdü;

“Esed’in ülkesinden bize karşı savaş açılması halinde onun ve rejimin kalmasına izin vermemiz düşünülemez. Eğer Esed, sarayında sessizce oturup kalmayacaksa, kendi hayatını tehdit etmiş olacak. Suriye’de olup bitenlerin, geleceğimiz ve güvenliğimiz için kritik öneme sahip olduğuna inanıyorum. Umarım ki, yaşananlar tam bir savaşa dönüşmez. İran ordusunun kuzey sınırımızdaki varlığını engelleme konusunda kararlıyız. Dilerim bu konu İran ve Beşşar Esed için yeterince açıktır ve gelecekte pişman olacakları riskleri almazlar.”

Golan tepelerine havan topu düştü

Öte yandan İsrail işgali altında bulunan Suriye’deki Golan Tepeleri’ne dün düşen havan topu herhangi bir yaralanmaya neden olmadı. İsrail ordusu, olayın ardından bölgedeki rejim güçlerine yakın olan noktalara yoğun topçu ateşi ile karşılık verdi.

İsrail ordu sözcüsü, ordunun, İsrail’in egemenliği ve vatandaşlarının güvenliğine zarar verecek girişimlere karşı tahammül göstermesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Twitter üzerinden de ordu tarafından yapılan açıklamada, Golan tepelerine bir havan topu düştüğü bilgisi verilerek, İsrail ve Suriye’yi ayıran çitin yakınlara düşen bu havan topunun ‘yanlışlıkla’ ateşlendiği belirtildi.

Açıklamada, bu olayda Suriye rejiminin sorumluluk taşıdığının altı çizilerek, İsrail devletinin, egemenliği ve vatandaşlarının güvenliğine zarar verme girişimlerine izin verilmeyeceği vurgulandı.

Esed, İran Dışişleri Bakanı’nın Danışmanı ile bir araya geldi

Öte yandan Esed, İran Dışişleri Bakanı’nın Özel Politik İşler Danışmanı Hüseyin Cabiri Ensari ile dün bir araya geldi.

Görüşmede, Suriye savaşının sona ermesi yönünde İran’ın siyasi düzeydeki yardımları ve sahadaki son gelişmeler ele alındı.

Suriye resmi haber ajansı SANA, Esed’in görüşme esnasında, ABD, İngiltere ve Fransa’nın üçlü askeri harekatı hakkında, “Suriye topraklarının tamamı üzerinde kontrolün yeniden sağlanmasına kadar sürecek olan teröre karşı savaşımızı durdurmayı başaramayacaklar” yorumunda bulunduğunu bildirdi.