Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Gazze’deki barışçıl gösterilerde ölü sayısı artıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan önceki gün yapılan açıklamada, Gazze-İsrail sınırında devam eden “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösterilerinde ölü sayısının artmaya devam ettiği belirtildi. Gösteriler de şu ana kadar 39 kişi hayatını kaybederken 138’i ağır olmak üzere 5 bin kişi de yaralandı.

Bakanlık sözcüsü Eşref Kudret, Cuma günü Refah kentinin doğu sınırında karnından yaralanan 20 yaşındaki Abdullah Muhammed Şimali’nin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Aynı şekilde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan ve hayatını kaybeden 18 yaşındaki Filistinli genç Said Muhammed Vehbe de dün son yolculuğuna uğurlandı.

Bakanlığın hastanelerde aldığı son verilere, 30 Mart’tan bu yana devam eden gösterilerde İsrail askerleri tarafından yapılan saldırılarda 39 Filistinli vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade eden Kudret, 138’i ağır olmak üzere 5 bin kişinin yaralandığını açıkladı.

Gazze’de patlama: 1 ölü

Ölü sayısının giderek artığına işaret eden Kudret, son olarak Gazze’nin kuzeyinde nedeni henüz belirlenemeyen bir patlamada 55 yaşındaki Muhammed el-Mukadime’nin hayatını kaybettiğini duyurdu. Filistinli yetkili, Mukadime’nin İzzeddin el-Kassam Tugayları’na üye olduğunu da sözlerine ekledi.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Mukadime’nin ulusal birlik karşıtı şüpheli kişilerin düzenlediği saldırıda yaşamını yitirdiği kaydedildi.

İşgalci güçler arama yaptı

Mukadime’nin hayatını kaybettiği bölgenin birkaç kilometre ötesine buldozerlerle giren işgalci güçler, bölgede patlayıcı veya tünellerin olup olmadığına ilişkin arama yaptı.

Gençlere direnin çağrısı

Yüksek Ulusal Komitesi, barışçıl gösterilere katılımın yoğun olması için yaptığı çağrıda “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösterilerine devam edilmesini istedi. Komite “Direnen Gençlerin Cuması” ismini verdiği önümüzdeki Cuma günü için düzenlenecek etkinliklere Filistinli gençlerin büyük bir katılım göstermesini talep etti.

İşgal güçleri savaş suçu işliyor

Komite işgal güçlerinin açtığı ateşle hayatını kaybeden sivillerin hesabının sorulması gerektiğini vurgulayarak işgalcilerin yaptığı eylemleri sert bir dille kınadı. İşgal güçlerinin savaş suçu işlediğini ifade eden komite, bu suça karışan asker ve siyasi sorumluların Uluslararası toplum, BM ve İnsan Hakları Konseyi önünde hesap vermesini istedi. İşgal güçlerinin savunmasız Filistin halkına karşı işlediği suçların cezasız kalmaması gerektiği belirtilen açıklamada, sorumluların yargılanması için uluslararası hukuka çağrıda bulunuldu.

İsrail ordusu, askerler hakkında soruşturma başlattı

İsrail merkezli Haaretz gazetesinin internet sayfasında yer alan habere göre, İsrail ordusu dün, göstericilere karşı ateş açan askerler hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Gazete, Genelkurmay Başkanlığı’nın, Tuğgeneral Moti Baruch başkanlığında ateş açmayla ilgili talimatlara uymayan askerlerle ilgili soruşturma başlattığını yazdı.