Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Halife Hafter, Bingazi’ye döndü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Libya Ulusal Ordusu Genel Komutanı Halife Hafter, Fransa’nın başkenti Paris’te sağlık problemleri nedeniyle gördüğü tedavinin ardından, dün, Bingazi’ye geri döndü. Bingazi’deki Benine havalimanına kendisi için düzenlenen bir tören eşliğinde gelen Hafter, Libya dönüşü öncesi bir takım temaslarda bulunmak üzere Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitmişti.

Hafter’in Bingazi’ye dönüşü, Libya’nın doğusundaki birçok şehirde sevinçle karşılanırken, ülkenin doğusundaki birçok kabile, Hafter’e geçmiş olsun mesajlarını iletmek üzere Bingazi’ye heyet gönderdi.

Hafter, Mısır’da bir takım görüşmelere gerçekleştirdi

İki gün önce Paris’ten Kahire’ye gelen Hafter, burada Mısır Silahlı Kuvvetleri komutanları ve üst düzey Mısırlı yetkililerle toplantılar gerçekleştirdikten sonra Bingazi’ye döndü.

Almanya Haber Ajansı’nın (DPA) bildirdiğine göre, Hafter ile birlikte heyette yer alan doktorların acil yardım arabasında değil normal makam araçlarında bulunması 74 yaşındaki Hafter’in sağlık durumunun iyi olduğunu gösteriyor.

Yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle 3 hafta önce Paris’te bir hastaneye kaldırılan Hafter’in öldüğüne dair iddialar 14 Nisan günü sosyal medya ve basın organlarında geniş yer bulurken, Hafter’den boşalan Libya Ulusal Ordusu Genel Komutanlığı görevine, Genelkurmay Başkanı Cevad el-Farik Abdurrezzak el-Nazuri’nin geçeceği iddia edilmişti.

Libya’da 17 Şubat 2011 tarihinde başlayan halk ayaklanmasının ardından sürgünden dönen Hafter, radikal İslamcı örgütlerin Libya’da hakimiyet kurmasının önünde büyük bir engel teşkil ediyor.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, Hafter’e Mareşal ünvanı verdi

Haziran 2014’te, Libya’daki terör gruplarına yönelik “Kerame Operasyonu” adı altında askeri operasyonlar başlatan Hafter, daha sonra Tobruk’taki Temsilciler Meclisi Tarafından Libya Ulusal Ordusu Genel Komutanlığına getirilerek, kendisine Mareşal ünvanı verilmişti.

Hafter öncülüğündeki ordu güçleri, bölgesel güçlerin de desteğiyle, 2016 yılı sonlarında ülkenin en büyük ikinci kenti Bingazi’yi terör gruplarından kurtarmış, geçtiğimiz yıl da, Libya’nın en büyük petrol rafinerisi olan “Petrol Hilali” bölgesini Trablus merkezli Ulusal Uzlaşı Hükümeti’ne (UHM) bağlı güçlerle giriştiği çatışmalarda ele geçirmişti.

Libya Ulusal Ordusu’nun yeni hedefi Derne

Libya Ulusal Ordusu Resmi Sözcüsü Ahmed el-Mismari’nin verdiği bilgiye, Hafter, ülkenin doğusunda terör örgütlerinin kontrolünde kalan son şehir olan Derne’nin ele geçirilmesi için askeri operasyon emri vermeye hazırlanıyor.

Mismari, konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya Ordusu’na ait savaş uçaklarının, dün, Derne’de teröristlere ait mevzilere yönelik 3 hava saldırısı düzenlediğini belirterek, Derne’deki teröristlerin yakalanması halinde yargılanacağını bildirdi.

Selame ile Mogherini, Libya’daki son gelişmeleri ele aldı

Öte yandan, Libya’daki krizin çözümü için çalışmalar yürüten ve bu yıl içinde Libya’da parlamento seçimleri düzenlenmesi için çabalayan Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, dün, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Sorumlusu Fedherica Mogherini ile bir araya gelerek, Libya’daki son gelişmeleri ele aldı.

BM Libya Özel Temsilciliği tarafından, konuya ilişkin yayınlanan açıklamada, Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşen toplantıda, Selame’nin AB’ye, BM’nin Libya’daki barış çabalarına sunduğu katkı nedeniyle teşekkürlerini ilettiği ifade edildi.

Selame, 26 Eylül 2017 günü, New York’taki BM merkezinde düzenlediği basın açıklamasında, Libya’da 2018 yılı sonu gelmeden parlamento seçimleri düzenlemek istediğini bildirmişti.