Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

F-35’lerin Türkiye’ye teslimatını engellemek için ABD Kongresi’ne yasa tasarısı sunuldu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Kongresi’nden üç senatör, ABD uçak üreticisi Lockheed Martin tarafından üretilen F-35’lerin Türkiye’ye teslimatını engellemek için yasa tasarısı sundu.

Senatörler James Lankford, Jeanne Shaheen ve Thom Tillis tarafından sunulan ilgili yasa tasarısı, ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerin, Washington’un Suriye’nin kuzeyindeki Kürt savaşçılara destek vermesi nedeniyle gerilediği bir dönemde sunuldu.

ABD Senatosu’na sunulan yasa tasarısında imzası bulunan Oklahoma Senatörü James Lankford, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile ‘Erdoğan’ın hukukun üstünlüğüne kayıtsızlığı’ konusunda endişeli olduklarını öne sürdü.

Lankford, “Türkiye’nin stratejik kararları maalesef giderek çizgiden çıkıyor ve bazen ABD’nin çıkarlarıyla çatışıyor” ifadelerini kullanarak, bu nedenle Türk hükümetine hassas teknolojilerin satılmasının son derece riskli olduğunu vurguladı.

Üç senatör, ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson’un Türkiye’de tutuklu kalması konusundaki endişelerini de dile getirdi.

Lankford, “Türk hükümeti, Amerikan din adamını politik müzakerelerde piyon olarak kullanmak için onu suçsuz yere cezaevinde tutuyor” ifadelerini kullanırken, Jeanne Shaheen ise, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD üzerinde nüfuz kazanma çabası için masum Amerikalıları rehin alıp hapsetme kararı çirkin” şeklinde yorumda bulundu.

Türkiye’nin toplamda 100 adet almayı planladığı F-35’lerden 2 tanesi bu yıl teslim edilecek. Türk şirketleri de, bu uçakların birçok parçasını üretiyor. Ankara’nın bu tür uçakları bir yıl içinde almaya başlaması düşünülüyor.

Tasarı, F-35 uçağının Türkiye’ye teslimatını engelleyeceği gibi Ankara’nın, savaş uçaklarının bakımı ve desteği için gerekli olan fikri mülkiyete veya teknik verilere erişimi de reddedilecek.