Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çekya ve Romanya, büyükelçiliklerini Kudüs’e taşımayı erteledi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Çekya ve Romanya yönetimleri, büyükelçiliklerinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasını erteleme kararı aldı. İki ülke, konuyla ilgili dikkatli hareket etmeye ve bunu aşamalı olarak gerçekleştirmeye karar verdi. Çekya ve Romanya şu an için niyetlerinin şehre fahri konsolosluk atamak olduklarını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kısa süre önce, büyükelçiliklerin taşınması kararını politikasının büyük başarısı olarak niteleyerek bir kutlama yayınlamıştı. Netanyahu iki ülkeden yapılan son açıklamaların ardından alınan bu kararlara ilişkin yaşadığı hayal kırıklığını gizleyerek her iki hükümete de teşekkür etti.

Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis, İsrail-Filistin çatışmasında siyasi bir çözüme varılmadan önce ülkesinin büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasına itiraz ettiğini açıkladı. Çekya hükümeti de elçiliğinin Kudüs’e taşımaya niyetlerinin olmadığını ifade eden bir bildiri yayınladı. Bildiride Batı Kudüs’te yeni bir konsolos atamanın yeterli olacağı belirtildi. Romanya’nın Sosyal Demokrat Başbakanı Viorica Dancila’nın geçen çarşamba günü İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaret ile eş zamanlı olarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail’in Romanya hükümetinin büyükelçiliğini taşıma kararını takdir ettiği belirtilmişti. Romanya Sosyal Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Liviu Dragnea birkaç gün önce hükümetin diplomatik temsilciliğini Kudüs’e taşımaya karar verdiğini açıklamıştı.

Çekya Dışişleri Bakanlığı ise Avrupa Birliği’nin (AB) ortak politikasına tam saygı duyduğunu ve anlaşmalardan ayrılmama konusundaki tutumunun altını çizdi. AB ortak politikasına göre Kudüs, İsrail devletinin ve kurulacak olan Filistin devletinin gelecekteki ortak başkenti. Çekya, İsrail’in beklentilerine uymayan bir adımla büyükelçiliği taşımak yerine Kudüs’te yeni bir konsolosluk açmaya karar verdi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre Ramallah’taki diplomatik bir kaynak yaptığı açıklamada Çekya hükümetinin AB’ye uygun davrandığını ve ABD’nin büyükelçiliğini işgal altındaki Kudüs’e taşıma ve onu işgal devletinin tek başkenti olarak tanıma kararına uyma konusunda aylardır uygulanan İsrail baskılarına cevap vermediğini bildirdi. Kaynak, İsrail’in diğer bazı ülkelere ilham vermek ve onların da aynı yolu izlemesini teşvik için Çekya Büyükelçiliği’ni ABD ile eş zamanlı olarak taşıyacağını açıklayarak yalan söylediğini ve yanıltıcı davrandığını belirtti. İsrail’in Çekya Devlet Başkanı Milos Zeman’ın ülkesinin büyükelçiliğinin İsrail’in arzusu doğrultusunda taşınması için çağrıda bulunan tutumunu pazarlamaya çalıştığına işarette bulundu. İsrail, Zeman’ın ülkesinin dış politikası konusunda nihai karar mercii olmadığını, bu konudaki ilk ve son sözün bu hafta birçok Arap ve Müslüman devlet heyetine AB anlaşmalarından çıkmayacağını belirten hükümete ait olduğunu biliyordu. Çekya hükümeti, Arap ve İslam âlemlerinden bu konuda Çekya Dışişleri Bakanlığı haricinde herhangi bir kaynaktan verilen bilgilere itibar edilmemesini talep etti.

İsrail hükümeti, daha önce Çekya’nın da büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak Romanya, Guatemala, Honduras ve ABD’ye katılacağını duyurmuştu.