Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suudi Arabistan’dan BMGK’ya İran çağrısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından Perşembe günü düzenlenen aylık oturumda, Filistin meselesi, Ortadoğu’daki son durum ve İran’ın birçok Arap ülkesine karşı yürüttüğü saldırgan uygulamalar ele alındı.

Suudi Arabistan’ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi, BMGK’ya İran’ın saldırgan uygulamalarına karşı sağlam bir duruş sergileme çağrısında bulunarak, İran’ın, Yemen ve Suriye’deki silahlı milisleri desteklemeye devam ettiğini söyledi.

“İstikrarı hedef alan İran’a karşı eli boş durulmamalı”

Tahran’ın Suudi Arabistan’ı hedef alan Husi milisleri silah ve füzeler ile desteklediğini vurgulayan el-Muallimi, Suudi Arabistan’ı hedef alan füzelerin İran yapımı olduğu yönündeki uzman raporlarına atıfta bulunarak, güvenlik ve istikrarı hedef alan İran’a karşı eli boş durulmaması gerektiğini belirtti.

El-Muallimi, “Suriye ve Lübnan’da Hizbullah ile başa çıkmanın zamanı geldi” ifadelerini de kullandı.

Filistin meselesine de değinen Temsilci, bu meselenin Arap ulusunun merkezinde bulunduğuna dikkat çekerek, bölgedeki barışın 2002 yılında ilan edilen Arap barış girişimi uyarınca stratejik bir seçenek olduğunu söyledi.,

“Uluslararası bir soruşturma komisyonunu kurulmalı”

El-Muallimi, İsrail’in 30 Mart’tan bu yana öldürdüğü masum Filistinliler hakkında araştırma yapılması ve yetkililerin sorumlu tutulması için uluslararası bir soruşturma komisyonunun kurulmasını istedi.

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov da, İsrail ile Filistin arasındaki barış beklentilerinin artan gerilimle daha da uzaklaştığını ifade ederek, dünyanın, İsrail ve Filistin arasında ‘yeni bir savaşı engellemek için mümkün olan her şeyi yapması gerektiğini’ belirtti.

Mladenov ayrıca, “İsrail-Filistin çatışması, Ortadoğu’daki militanlar için önemli bir oksijen kaynağı olmaya devam ediyor” diye konuştu.

“Gazze, işgalci İsrail’in yasadışı ablukasına maruz kalıyor”

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise “Gazze Şeridi sakinleri işgalci İsrail’in yasadışı ablukasına maruz kalıyor” diyerek, İsrailli liderlerin Filistin halkına karşı kullandığı kışkırtıcı ifadelerinin birçok kişinin hayatını tehdit etiğini ve onları meşru hedefler haline getirdiği konusunda uyarıda bulundu.

74 Filistinli hayatını kaybetti

Filistinlilerin, topraklarına geri dönüş hakkı üzerine barışçıl gösteriler düzenlediklerini söyleyen Mansur, son gösterilerde 74 Filistinlinin öldüğünü, 5 binden fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

“İsrail’in egemenliğini koruyor olmaktan da gurur duyuyoruz”

İsrail’in BM Temsilcisi Danny Danon da, “Hamas’ın çocukları kullanıyor olması ve onların çektiği acılar nedeniyle üzgünüz. Ama aynı zamanda İsrail’in egemenliğini koruyor olmaktan da gurur duyuyoruz” diyerek bunun bedelini İsrail’in değil, bir gün Hamas’ın ödeyeceğini söyledi.

İran Şii militanları Suriye’de eğitiyor

İran’ı, Suriye’de 80 binden fazla savaşçıyı alarak, başkent Şam’dan yaklaşık sekiz kilometre uzakta bir yerde eğitmekle suçlayan Danon, Şii savaşçıların eğitildiği üssün bulunduğu yeri gösteren bir haritayı da ortaya çıkararak, “Burada görebileceğiniz şey, İran’ın Suriye’de işe alım merkezidir” dedi.

Terör örgütleri sivilleri kalkan olarak kullanıyor

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley’de söz alarak, sivillerin canlı kalkan olarak kullanılmasının, Ortadoğu’da ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.

Haley, Irak, Lübnan, Suriye ve Yemen’de masum halkın arkasına saklanan militanları suçlayarak, özellikle DEAŞ ve Hizbullah konusunda örnekler verdi.

Fransa’dan itidal çağrısı

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre de, Gazze kuşatması, Batı Şeria’daki yerleşim birimleri konusu ve Filistin’in bölünmüşlüğünün istikrarsız bir duruma yol açtığını söyleyerek İsrailli yetkililere itidal çağrısında bulunarak, büyük bir tehdit oluşturmayan sivil göstericilere karşı ölümcül güç kullanılmamasını istedi.