Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BMGK, MINURSO’nun görev süresini altı ay daha uzattı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler Batı Sahara Referandum Misyonu’nun (MINURSO) görev süresi altı ay daha uzatıldı. ABD tarafından hazırlanan ve Fas ile Polisario Cephesi’nin müzakerelere hazırlanmasını öngören teklif, 12 ülkenin 2414 sayılı karara “evet” oyu vermesi sonucu kabul edildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından uzatma kararı alınan oylamada Etiyopya, Rusya ve Çin çekimser kaldı.

Güvenlik Konseyi, Polisario Cephesi ve Fas arasında yaşanan anlaşmazlığı siyasi bir çözüme ulaştırmak amacıyla tarafları beşinci kez gerçekleştirilecek müzakerelere davet etti.

Batı Sahra sorununda istikrarlı, pratik ve gerçekçi bir siyasi çözüm bulma yolunda ilerlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan BMGK, MINURSO’yu 31 Ekim 2018 tarihine kadar yeniden yetkilendirdi. Konsey, MINURSO’nun ateşkes yoluyla ulaştığı anlaşmaların korunmasının gerekliliğine dikkat çekti. Polisario Cephesi’nin Kerkerat’taki varlığından duyduğu endişeyi ve bölgeden derhal geri çekilmesi gerektiğini bildiren Konsey, ‘anlaşmalara tam bir uyum’ çağrısında bulundu.

Siyasi süreci ilerletme konusunda kararlılık vurgusu

Karar, Polisario Cephesi’nin idari görevleri Bir Lehlu’ya devretmesine yönelik adımlarından duyulan endişe ifade edilerek istikrarı bozucu davranışlarda bulunulmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Karar metninde Kerkerat’ta yaşanan son barikat krizi ve halen yürürlükte olan ateşkes anlaşması ile ilgili temel sorunlara dikkat çekiliyor. Tarafların beşinci müzakere turuna hazırlanırken siyasi süreci ilerletme konusundaki kararlılıklarının önemi vurgulanıyor.

Müzakerelerin yeniden başlaması için siyasi irade ve kararlılık çağrısı yapılan kararda taraflar diyaloga elverişli bir ortamda çalışmaya davet ediliyor. 2006 yılından bu yana yapılan çalışmalar ve ardından yaşanan gelişmeler dikkate alınarak Batı Sahra’daki soruna çözüm bulmak ve hiçbir önkoşul olmadan BMGK gözetiminde müzakereleri başlatmak için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Horst Koehler’i Misyon’un başına atamıştı. Kararda bu çabalara tam destek veriliyor. Guterres, komşu ülkeleri de siyasi sürece katkılarda bulunmaya ve müzakere sürecine katılımlarını artırmaya davet etti. BM’ye bağlı devletlerden görüşmelere uygun görülen yardımları sağlamaları çağrısında bulundu.

Kararda ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi’ni konuyla ilgili yılda en az iki defa bilgilendirmesi talebi de yer aldı.